Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 13.03.2015

Представљен предстојећи фестивал вина „Винофест“ у Вршцу

13032015_Dvozak_vinofest 01

Читај ми

Читај ми
AA

У Покрајинској влади данас је представљен овогодишњи, 10. Међународни фестивал вина „Винофест“, који ће бити одржан у Вршцу од 20. до 21. марта 2015. под слоганом „Овде вино није случајно“.
„Винофест” је друга по величини манифестација, која слави виноградарску и винску традицију Вршца. Први писани документи о вршачком вину датирају из 15. века, док данас вршачко виногорје има око 2.000 хектара под виновом лозом и највеће је у овом делу Европе. Манифестација „Винофест“ је такмичарског, изложбеног и продајног типа, а поред домаћих произвођача вина, ове године наступиће винари из Мађарске, Италије, Црне Горе, Словеније, Чешке, Хрватске и Румуније.
У присуству представника Туристичке организацијем Војводине и Тиристичке организације општине Вршац, произвођача вина и представника медија, о значају „Винофеста“ за развој туристичке понуде Банатског региона говорио је помоћник покрајинског секретара за привреду Жељко Двожак. Присутнима су се обратили и организатори, као и учесници који су представили неке од својих производа.
“Захваљујем се свима који су данас дошли, као и колегама из Вршца који по дести пут организују овако значајну манифестацију. Значај винског туризма је у Покрајини све већи, и у протеклих пет година његов развој је очигледан. Имамо нове винограде и нова вина у понуди, као и нове винске подруме које туристи могу посетити. Оно што тврдимо већ неколико година уназад је да је заправо туризам окосница привредног развоја Војводине, наравно ако изузмемо пољопривреду која је главно упориште у Покрајини. Туризам у сваком случају то показује својим резултатима, а довољно је рећи да је укупан број туриста у последење две године у порасту 24 посто. А оно што је још добро јесте да се ова привредна грана регионално равномерно развија, а да томе доприносе и саме локалне самоуправе, као и невладине организације“, истакао је овом приликом Жељко Двожак.

fixed-img