Picture of the authorPicture of the author
/ , четвртак, 30.01.2014

Представљене активности Секретаријата за привреду на Форуму ,,Талас нових иницијатива за развој водног транспорта“ у Београду

unnamed3

Читај ми

Читај ми
AA

Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова ове године учествује на другом међународном Форуму ,,Талас нових иницијатива за развој водног транспорта“ на коме је покрајински инспектор за водни саобраћај и координатор Савета за водни саобраћај Иван Јовановић, представио активности Секретаријата у области развоја овог вида транспорта.

,,Форум „Талас нових иницијатива за развој водног транспорта“ је инициран од стране представника Министарства саобраћаја, Саобраћајног факултета у Београду и бродарске агенције ,,Агент плус“ са циљем свеобухватне обнове и развоја водног саобраћаја у Србији. На овом другом по реду окупљању свих најзначајнијих субјеката у сектору водног саобраћаја у Републици, уз учешће и значајних партнера и сарадника из окружења, презентован је одрживи модел транспорта на каналској мрежи Хс ДТД, кроз коју је изложено шта је у АП Војводини урађено у последње две године у овој области и какви су планови у наредном периоду. Кроз презентацију су сагледани потенцијали водног саобраћаја у Покрајини, тренутно реално стање и понуђене су смернице у решавању евидентних проблема“, истакао је Иван Јовановић, покрајински инспектор за водни саобраћај.

У погледу развоја водног саобраћаја у Покрајини, Секретаријат за привреду је покренуо низ конструктивних активности и иницијатива кроз програм опоравка привреде у ком лежи тежиште развоја транспорта усмерено на железнички и водни саобраћај. Основан је Савет за водни саобраћај ослоњен на ФТН Нови Сад, а сачињен је и Програм развоја водног саобраћаја на основама Европског програма NAIADES. Такође је извршена анализа робних токова и у складу са њом је дефинисано циљно тржиште по врстама роба. Иницирани су пројекти нових пловила базираних на новом транспортном моделу прилагођеном карактеристикама каналске мреже, а примењивом и за веће речне водотокове. Формиран је и активиран Едукативни центар за допунско оспособљавање и преквалификацију кадрова са циљем подстицаја ка дефицитарним занимањима, а на основу процене перспективе изградње нове флоте.

Преко ЈВП „Воде Војводине“, у сарадњи са ФТН Нови Сад покренуте су активности за формирање нове пристанишне мреже у Хс ДТД, као и пројекат информационо-комуникационог покривања каналске мреже. Напослетку, покренута је иницијатива за отварање слободне међународне пловидбе на реци Тиси и формирана је Покрајинска комисија за свеобухватни развој на сливу ове реке у Србији.

Учесници овогодишњег Форума посвећеног водном саобраћају су представници министарстава Републике Србије и земаља у региону, међународних тела, значајних привредних субјеката, органа и организација, посленика туризма, научне и стручне јавности.

fixed-img