Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 29.05.2015

Представљене могућности за унапређење наставе српског као нематерњег језика

IMAG0563

Читај ми

Читај ми
AA

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице и Педагошки завод Војводине били су јуче домаћини представницима Координационог тела Владе Рeпублике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа, Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, представника локалних самоуправа и просветних радника из општина Прешево, Бујановац и Медвеђа, 28. маја 2015. године у згради Скупштине АП Војводине у оквиру пројекта „Примена препорука за унапређивање наставе и учења српског као нематерњег језика у основним школама у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи”.

Присутне је поздравила Љубица Срђанов, помоћница покрајинског секретара за образовање и упознала их са основним подацима и специфичностима образовања на територији Војводине, с посебним освртом на образовање припадника националних мањина – националних заједница.

Ленка Ердељ, директорка Педагошког завода Војводине представила је активности које је Педагошки завод Војводине до сада предузимао у вези с реализацијом и унапређивањем наставе српског као нематерњег језика у основним школама, на територији АП Војводине.

Данијела Ненадић, директорка службе Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа објаснила је потребу за реализацијом овог пројекта на територији поменутих општина. Посебну подршку просветним радницима, који реализују наставу предмета Српски, као нематерњи језик, с циљем унапређивања наставе, представљале су обуке наставника, организоване посете и сусрети с васпитачима и наставницима на територији АП Војводине, као и присуство њиховим часовима.

Присутни су имали прилику да добију одговоре на нека од питања и дилеме у вези с могућношћу реализације наставе српског као нематерњег језика, посебно у предшколском узрасту, будући да се у поменутим општинама овај програм не спроводи.

Педагошки завод Војводине обезбедио је свим присутнима по један примерак штампаног материјала Програм и методичка упутства за наставу српског као нематерњег језика у првом и другом разреду основне школе у одељењима са наставом на језику националне мањине, др Меланије Микеш, 2006. године и Српски као нематерњи језик – диференцирани наставни план и програм од првог до осмог разреда основног образовања и васпитања (предлог), Душанка Звекић – Душановић и Наташа Добрић, 2007. године.

Домаћини и присутни изразили су жељу и спремност да наставе сарадњу и да је, у складу с могућностима и потребама, прошире у наредном периоду.

fixed-img