Picture of the authorPicture of the author
/ , понедељак, 24.11.2014

Представници образовних установа на трибини „Знањем против насиља“ у Скупштини АПВ

24112014_slika1

Читај ми

Читај ми
AA

У Скупштини АПВ, одржана је трибина под називом „Знањем против насиља“ посвећена родно заснованом насиљу, намењена наставницима и наставницама грађанског васпитања у средњим школама са циљем њиховог оспособљавања и усавршавања на тему насиља у партнерским односима. Циљ трибине је стицање нових знања из ове области ради практичне и адекватне примене истих у учионици и ван ње. Трибину организују Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова, Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине-националне заједнице и Покрајински заштитник грађана – омбудсман. Трибину реализује стручни тим Аутономног женског центра – невладине организације из Београда, чији су едукативни програми акредитовани од стране Министарства рада и социјалне политике Републике Србије.

Трибина „Знањем против насиља“ посвећена родно заснованом насиљу, одржава се уочи 25. новембра, који је од стране Уједињених нација проглашен Међународним даном борбе против насиља над женама. У оквиру кампање ,,16 дана активизма“ предвиђено је да се наставници који предају грађанско васпитање, или су на ма који начин у спрези са овом облашћу, активирају и својим предавањима, уз помоћ конкретних алата које ће на овој обуци стећи, допринесу подизању свести младих о овом значајном друштвеном проблему. Након обуке, у свом раду са ученицима, наставници ће моћи ефикасније да обрађују тему насиља у породици и партнерским односима.

Помоћница покрајинског секретара за привреду, за област равноправности полова Анита Беретић, истакла је значај размене богатог искуства учесника, јер је управо то циљ оваквих сусрета: ,,Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова је предлагач прве стратегије која се системски бавила борбом против насиља над женама и родно-заснованог насиља. Управо је у Скупштини АП Војводине још 2008. године усвојена, како колоквијално кажемо, прва стратегија. Та година је, не само за Секретаријат, већ за Владу АПВ и за визију о друштву веома важна. Једна од лепота доношења те стратегије је чињеница да је усвојена једногласно, што је значило много зато што су на тај начин посланици АПВ послали снажну, пре свега, политичку поруку да сви заједно желимо да градимо друштво где је толеранција на насиље на нултој тачки. То је и даље наш мисионарски циљ. У сарадњи са нашим партнерима, првенствено са Аутономним женским центром, спроводили смо Стратегију захваљујући великом међународном пројекту који је одобрен Секретаријату, подршком УН у износу од скоро милион долара, што је уз буџетска средства Војводине, омогућило да се стратегија имплементира у свих 45 општина и градова током пет година. Што је још важније, ових дана смо на прагу усвајања нове стратегије за заштиту жена од насиља у породици и партнерским односима, коју је Покрајинска влада усвојила. Као Војводина ћемо изнова показати да идемо, не само у корак с временом и тенденцијама, него и корак напред. То не желимо да сачувамо за себе, већ да наше добре праксе, добре моделе понудимо целој Србији“, рекла је помоћница Беретић. Она је додала да је посао данашњих учесника веома важан и да на њима лежи велика одговорност, уз мноштво препрека и искушења.

Превенција и заштита од насиља у породици и партнерским односима део је политике коју Покрајинска влада активно спроводи на територији АП Војводине и то кроз посебне стратешке документе и рад покрајинских институција. Имајући у виду да је насиље над женама глобални феномен, веома је важно да млади људи крену од себе, негујући културу здравог партнерског односа, супротстављајући се насилним односима, свесни тога да нису сами. Превентивне активности усмерене су првенствено на младе људе који, као носиоци и носитељке друштвених промена, могу да мењају устаљене лоше навике, ставове, мишљења и понашања, с много мање страха и много више одлучности.

Неопходно је радити на васпитно-образовним мерама, али и у оквиру ваншколске сфере, јер само опхођење младих на настави и ван ње, умногоме зависи од различитог односа родитеља према деци сходно њиховом полу, а што неминовно утиче на појаве вршњачког насиља. Поред тога, често се сматра да жена нешто не може, и поред мноштва потенцијала која у себи гаји, и поред тога што и сама у многим приликама постаје стуб породице и носилац свих активности. Потребно је окренути се узроку, поред последица, те системски решавати проблеме ове осетљиве области.

Данашњој трибини присуствовали су представници покрајинских органа, омбудсмана, предавачи грађанског васпитања и то професори социологије, филозофије, педагогије, психологије, географије, као и здравствени радници. Очекивања учесника су разноврсна, од стицања нових знања и вештина у погледу примене превентивних алата у пракси, до подизања свести како о мизогинији, тако и о мизандрији у обрађиваним књижевним делима у школама.

fixed-img