Picture of the authorPicture of the author
/ , недеља, 29.12.2019

Премијерно приказан документарни филм о Србима из Крајине и Хрватске „Међ јавом, међ сном“

28122019_premijera_1

Читај ми

Читај ми
AA

Вечерас је у Српском народном позоришту у Новом Саду, у организацији Удружења „Отаџбински покрет – док живе Крајишници, живеће и Крајина“, премијерно приказан документарни филм о др Јовану Рашковићу и Србима у Крајини и Хрватској под називом „Међ јавом, међ сном“.

Реализација документарца о значају очувања српске културе, традиције, завичајних вредности као и великих личности које не смеју пасти у заборав, трајала је две године.
У присуству владике бачког Иринеја, бројних чланова завичајних удружења, истакнутих новинара и академика, председник Удружења „Отаџбински покрет – док живе Карјишници, живеће и Крајина“ Драгомир Лалић уручио је повеље и плакете најзаслужнијма за допринос очувању материјалне и нематеријалне културне баштине Срба из Крајине и Хрватске.

Примајући плакету у име председника Покрајинске владе, за допринос реализацији филма, подсекретар у Покрајинском секретаријату за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Небојша Војновић истакао је да је у сржи нашег културног идентитета дубоко урезан допринос који су поједине снажне личности пружиле у историјски преломним временима.

„Једна од таквих фигура је свакако и др Јован Рашковић, који је на темељу слободарског духа увек верно изражавао политичку вољу нашег народа и тиме заслужио да се изнова присетимо његових порука као неисцрпног извора искреног родољубља“, поручио је Војновић.

Он је такође подсетио да је Покрајинска влада у протекле четири године у свој програм рада уградила стабилне механизме сарадње са удржењима која негују традицију, културу и обичаје српског народа.

„Посебну улогу у томе имају Удружење „Отаџбински покрет – док живе Крајишници, живеће и Крајина“ и Српско друштво „Др Јован Рашковић“ из Новог Сада, који су својим преданим радом допринели томе да овај документарни филм угледа светлост дана и буде представљен јавности и грађанима Новог Сада“, рекао је Војновић.

Плакете и повеље уручене су и академику Драгану Шкорићу и новинару Милану Ливади, а наканадно ће их примити и Душан Бајатовић, проф. др Драган Павловић, покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић и директор Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима Душко Ћутило.

fixed-img