Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 20.09.2013

Проф. др Бранислава Белић отворила едукативни скуп о поремећају срчаног ритма у Скупштини АПВ

Belic

Читај ми

Читај ми
AA

Потпредседница Скупштине АП Војводине задужена за област здравства проф. др Бранислава Белић данас је у покрајинском парламенту отворила једнодневни едукативни скуп на тему: “ Поремећаји срчаног ритма – ризик од срчане смрти”. Реч је о акредитованом курсу намењеном научном и стручном усавршавању здравствених радника, чији је циљ између осталог, био и да се укаже на савремене електрокардиографске могућности и резултате у лечењу поремећаја срчаног ритма који се унапређују и усавршавају из године у годину, о чему су на скупу говорили еминентни предавачи и кардиолози са Медицинског факултета у Новом Саду и Института за кардиоваскуларне болести Војводине из Сремске Каменице.

Догађај је организовао Центар за континуирану медицинску едукацију новосадског Медицинског факултета, уз подршку покрајинске Скупштине. Поздрављајући скуп, потпредседница проф. др Бранислава Белић је учесницима пожелела успешан рад и истакла да је Скупштина АП Војводине увек отворена за овакве догађаје, као и да ће их подржавати и у наредном периоду. Поздравну реч, уводна и стручна предавања на данашњем скупу имали су и декан Медицинског факултета у Новом Саду проф. др Никола Грујић и угледни кардиолози проф. др Драган Ковачевић, проф. др Василије Топалов, проф. др Анастазија Стојшић Милосављевић и проф. др Драгослава Живков Шапоња.

Поремећаји срчаног ритма све више дефинишу свој клинички значај који се манифестује кроз непрестано побољшање, како дијагностике, тако и могућности за избор све ефикасније терапије, рекли су предавачи у стручном делу едукативног програма. Разговарало се и о томе шта се у ритмологији догодило у последњих двадесет година, са посебним освртом на диференцијалну дијагнозу и терапијске могућности. Такође, проф. др Драган Ковачевић одржао је предавање о поремећају срчаног ритма код спортиста. «Изненадна смрт код спортиста указује на проблем са којим се срећемо у свакодневној пракси. Вечито је питање коме забранити, а коме омогућити да се даље бави спортом », казао је проф. др Ковачевић. Определили смо се за ова поглавља, ношени сопственим искуством, да о њима треба континуирано говорити и указивати на проблеме које савремена медицина покушава да реши на што бољи начин, указали су предавачи. На крају скупа, одржано је и тестирање полазника овог едукативног програма, његова евалуација и додела сертификата.

fixed-img