Picture of the authorPicture of the author
/ , среда, 05.03.2014

Проф. др Бранислави Белић додељена повеља Друштва лекара Војводине – Српског лекарског друштва

Читај ми

Читај ми
AA

Потпредседници Скупштине АП Војводине задуженој за област здравства и социјалне политике проф. др Бранислави Белић данас је додељена Повеља Друштва лекара Војводине – Српског лекарског друштва. Признање је професорки Белић свечано уручено на редовној Годишњој скупштини тог Друштва која је традиционално одржана у Скупштини Војводине, и то у знак захвалности за успешну сарадњу и подршку коју је као ресорна потпредседница пружала овом угледном друштву током претходних година. Догађају су присуствовали и помоћница покрајинског секретара за здравство, социјалну политику и демографију др Даниела Станковић Баричак и председник Скупштине града Новог Сада др Синиша Севић.
Уз учешће око 200 делегата Друштва лекара Војводине, угледних лекара и здравствених радника, представника Медицинског факултетета у Новом Саду, на Годишњој скупштини изабрана су нова радна тела Скупштине ДЛВ-СЛД, усвојени су Извештаји о раду Друштва, подружница, огранака и секција за прошлу годину.
У свечаном делу Годишње скупштине, жири за доделу годишњих признања Скупштине Друштва лекара Војводине – Српског лекарског друштва, једногласно је донео одлуку да годишњу награду за животно дело за 2013. годину, додели проф. др Илони Лукач из Новог Сада. Такође, жири је донео одлуку и о додели награде за најбољи научноистраживачки рад у прошлој години коју је добила проф. др Ксенија Бошковић из Новог Сада. Награду за заштиту народног здравља у 2013. добио је др Милан Жужа из Врбаса, награду за дугогодишњи рад у примарној здравственој заштити за 2013. годину, др Милоранка Кирунски из Зрењанина. Годишње награде за успех у току струдија на медицини и стоматологији добиле су младе докторке из Новог Сада, Сања Попин и Бојана Карановић. Добитник споменице за прошлу годину је др Александар Миличић. Награда за најбољи студенстски рад објављен у часопису „ Медицински преглед“, додељена је Милици Одавић, одлучио је жири за доделу годишњих признања Друштва.
Обраћајући се присутнима, домаћин скупа потпредседница Скупштине АП Војводине проф. др Бранислава Белић, захвалила се на признању и рекла да јој је изузетна част што је се тако значајан догађај већ дуги низ година одржава у покрајинској Скупштини, изражавајући наду да ће то остати добра пракса и у наредном периоду. Она је и као лекар, указала на добру сарадњу и значај подршке коју Скупштина и Влада АП Војводине пружају Друштву лекара Војводине – Српског лекарског друштва, посебно имајући у виду садашњу тешку економску ситуацију у здравству и положај лекара. „ Моје велико задовољство је то што политику могу да користим у сврху здравства. Наша обавеза као лекара у политици је да се пре свега увек осећамо као оно што јесмо, дакле, лекари и хуманисти и да увек будемо спремни једни другима да помогнемо“, казала је између осталог, проф. др Бранислава Белић и пожелела члановима Друштва усшпешан рад у наредном периоду, а осталим добитницима годишњих награда честитала на призањима.
Поздрављајући скуп, помоћница покрајинског секретара за здравство, социјалну политику и демографију Данијела Станковић Баричак, истакла је потребу да Друштво лекара Војводине заштити улогу лекара и изразила мишљење да је данас веома тешко бити лекар. Она је поручила лекарима и члановима Друштва да ће ресорни покрајински секретаријат наставити да подржава њихове активности. Поздрављајући присутне у име града Новог Сада, председник градске Скупштине др Синиша Севић рекао је да је ДЛВ већ дуги низ година заштитник интереса лекара Војводине и нагласио да постоји велики ентузијазам чланова друштва које након скоро седам деценија рада има све значајније резултате. На данашњој годишњој Скупштини, председник Друштва лекара Војводине – Српског лекарског друштва проф. др Драган Данкуц истакао је да су упркос тешкој ситуацији у области здравства и социјалне политике остварени добри резултати и захвалио се представницима покрајине на подршци. Друштво лекара Војводине има 5.896 чланова међу којима су лекари и стоматолози, што је скоро трећина од укупног броја чланова Српског лекарског друштва. Поред основне делатности, има и веома значајне резултате у стручној едукативној и издавачкој делатности.

fixed-img