Picture of the authorPicture of the author
/ , понедељак, 30.09.2013

Промоција књиге „Мој Други светски рат и мир“ у Скупштини АПВ

30

Читај ми

Читај ми
AA

У Скупштини АП Војводине данас је одржана промоција књиге „Мој Други светски рат и мир“ аутора Мирка Тепавца, у организацији Центра за регионализам, Друштва за неговање истине о НОБ-у и Савета антифашиста Новог Сада.
Потпредседник Скупштине АП Војводине Миливој Вребалов истакао је да књига Мирка Тепавца говори о томе колико жртава један појединац може да поднесе и да издржи зарад својих идеала и зарад бољитка општег друштва.
„У данашњем периоду, кад имамо тоталну девастацију морала и културе, то је просто несхватљиво. Данас, на жалост, већина људи гледа свој лични интерес. Због тога ми је јако жао што у претходном периоду није било више оваквих књига“, поручио је Вребалов и додао да се о неким стварима није ћутало, сада бисмо били бољи и квалитетнији људи.
Он је додао и да књигу види као шансу да се једном за свагда разлучи лаж од истине јер се неретко догађа, посебно у бившим републикама СФРЈ, да се „неке друге снаге“ изједначавају са партизанима и борцима у НОБ-у.
„Знам ста сам ја учио из историје, а знам и шта моја деца уче сад. Стога би ова књига могла на неки начин и да послужи као уџбеник новије историје и желео бих да је прочита што већи број младих људи“, рекао је Вребалов.
Мирко Тепавац своје записе поделио је у две целине. У првом делу који је насловљен: “О рату после рата – аутобиографски записи”, налазе се ауторова сећања на догађаје уочи, током и непосредно након Другог светског рата. Друга целина, садржи опис и коментаре Мирка Тепавца на формирање посебне комисије Комунистичке партије Југославије, која је 1952. године требало да испита Тепавчево држање у усташким затворима током рата.
На промоцији су говорили и директор Центра за регионализан Александар Попов, магистар филолошких наука Мирко Чанадановић, социолог Јован Комшић, новинар Томислав Јакић и дугогодишњи спољнополитички новинар Телевизије Нови Сад Ласло Тот.

fixed-img