Picture of the authorPicture of the author
/ , понедељак, 13.10.2014

Промовисана књига „Војвођанско питање у процесу српске транзиције“

komsic

Читај ми

Читај ми
AA

У Скупштини АП Војводине данас је, у организацији Европског покрета у Србији, одржана промоција књиге „Војвођанско питање у процесу српске транзиције / The Vojvodinian question in the process of Serbian transition (1988-2013)“, аутора проф. др Јована Комшића.

Књига „Војвођанско питање у процесу српске транзиције (1988-2013)“ представља
темељну политиколошку студију о војвођанској аутономији у контексту европских принципа регионализма и искустава управљања на више нивоа.

Поздрављајући аутора и присутне госте, председник Скупштине АП Војводине поручио је свима, а пре свега актерима политичког живота у Србији и Војводини да ову књигу прочитају јер, према његовој оцени, показало се да појединци имају проблем са непознавањем појединих процеса.

„Уверен сам да ће ова књига остати незаобилазно штиво у свим предстојећим расправама и разговорима о будућности Војводине, о процесима децентрализације и регионализације између различитих друштвених скупина. Мислим да таква врста дискурса нема алтернативу“, поручио је Пастор.

Он је рекао да у Србији и дан-данас постоје они који мисле да је аутономија Војводине један од разлога за кризу у којој се земља налази и додао у Србији изостаје озбиљан политички дијалог о тој и многим другим важним политичким темама.

На промоцији књиге говорили су Радомир Лучина у име Издавачке куће ДАН ГРАФ, проф.др Маријана Пајванчић, декан Факултета за европске правно-политичке студије,
Универзитета Educons Новом Саду, проф.др Милан Подунавац, редовни професор Факултета политичких наука,Универзитета у Београду и сам аутор.

У светлу најутицајнијих глобалних теоријских дебата о демократији у плуралним друштвима, као и на бази исцрпне анализе процеса десубјективирања Војводине у политичком систему Републике Србије, од 1988. године до данас, те програмских докумената и праксе релевантних политичких актера, аутор, проф. др Јован Комшић у овој књизи нуди јавности теоријски и политички елабориран концепт оптималног решавања војвођанског питања у регионализованој држави Србији.

fixed-img