Picture of the authorPicture of the author
/ , среда, 13.05.2015

Прва међународна конференција “Дани геотермалне енергије у Војводини 2015”

Читај ми

Читај ми
AA

Скупштина АП Војводине, у сарадњи са Скупштином европских региона (АЕР), од 22. до 23. маја организује Прву међународну конференцију “Дани геотермалне енергије у Војводини 2015”.

Циљ конференције је да се представе геотермални потенцијали АП Војводине домаћим и страним инвеститорима, као и примери добре европске праксе. На конференцији ће бити представљени и модели финансирања пројеката у области геотермалне енергије.

“Дани геотермалне енергије у Војводини 2015” окупиће више од стотину учесника из европских региона, представнике државних, покрајинских, градских и општинских органа из Војводине, угледне стручњаке, привреднике и инвеститоре у области геотермалне енергије, заштите животне средине и енергетске ефикасности.

Потпредседник Скупштине АП Војводине и председник Организационог одбора конференције Миливој Вребалов рекао је да је овај скуп изузетно значајан, јер Војводина обилује геотермалним потенцијалима, али их користи веома мало, на нивоу од испод један одсто од расположивих извора.

“Геотермални извори енергије су одлична прилика за сваку локалну самоуправу у Војводини да преласком на чист облик енергије уштеди, али и привуче инвеститоре. Стратешки гледајући, улагање у ову врсту обновљиве енергије значиће и смањење коришћења скупог руског гаса и арапске нафте. Илустрације ради, за производњу 1 Mwh електричне енергије од гаса, потребно је издвојити 72 евра, за производњу из мазута 68 евра, а из геотермалне енергије драстично мање – свега 35 евра. То је идеална прилика да локалне самоуправе уштеде новац грађана, тако што ће заменити систем даљинског грејања на гас и на мазут са грејањем на геотермалну енергију. Тако уштеђени новац општине и градови потом могу да уложе у инфраструктуру и додатно унапреде живот грађана”, рекао је Вребалов.

Према његовим речима, Србија је као земља кандидаткиња за Европску унију преузела на себе обавезу која важи за све чланице ЕУ и земље-кандидаткиње, а то је да се до 2030. године смањи емисија штетних гасова стаклене баште за 40 одсто. “Улагање у геотермалне изворе енергије је одлична шанса за Србију да испуни европске стандарде у тој области”, рекао је Вребалов.

Конференција ће се одржати уз подршку Покрајинског секретаријата за енергетику и минералне сировине и Министарства рударства и енергетике.

fixed-img