Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 13.03.2015

Радна посета Суботици

IMG_4785-1

Читај ми

Читај ми
AA

Делегација Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице данас је посетила Суботицу. Циљ радне посете је јачање сарадње у области образовања, службене употребе језика и писама, као и информисање представника Града о начинима на који Секретаријат, у оквиру својих надлежности, може пружити подршку црквама и верским заједницама које делују на територији Града Суботица, невладиним организацијама националних мањина – националних заједница и образовним установама које имају седиште на територији ове локалне самоуправе.
Градоначелник Суботице Јене Маглаи примио је, тим поводом, помоћницу покрајинског секретара за финансије Илдико Шнејдер Шара. После кратког разговора, у свом обраћању новинарима, градоначелник је између осталог рекао: „Суботичким средњим школама које су у 2014. години учествовале на конкурсима Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине ‒ националне заједнице одобрена су значајна средства за набавку опреме и верујем да ће се та сарадња наставити и да ће суботичке средње школе и у овој школској години моћи да конкуришу за опрему која је неопходна за извођење практичне наставе. Радује ме чињеница да ће Покрајински секретаријат у 2015. години ову подршку проширити и на основне школе, у којима, када је у питању опрема, такође постоје конкретни проблеми. То је позитиван помак, а разговарали смо и о два озбиљнија пројекта у вези са извођењем грађевинских радова у појединим суботичким школама”.
Илдико Шнејдер Шара нагласила је да Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине ‒ националне заједнице одлично сарађује са Суботицом. „У 2014. години Град Суботица успешно је конкурисао на нашим конкурсима када је реч о његовим институцијама, установама и организацијама. На тај начин, Секретаријат је могао да подржи одређене пројекте и остале послове Града Суботице са укупно 26 милиона динара, од којих је 23 милиона динара било усмерено на суфинансирање програма и пројеката основних и средњих школа и домова ученика, док је три милиона динара било усмерено на програме у вези са службеном употребом језика и писама”, навела је Илдико Шнејдер Шара.

Делегација Покрајинског секретаријата у току дана посетила је и пет средњих школа: Музичка школа, Гимназија за талентоване ђаке „Костолањи Деже”, Економска средња школа „Боса Милићевић”, Техничка школа „Ива Сарић” и Политехничка школа, и две месне заједнице.
„Желели смо да се непосредно упознамо с проблемима с којима се они суочавају и сагледамо могућности како би Секретаријат заједно с њима могао да реши те проблеме, као и да видимо у ком правцу су усмерили средства која су током протеклих година добили из покрајинског буџета”, казала је Илдико Шнејдер Шара.
Она је у разговору с градоначелником Јенеом Маглаијем нагласила да ће Секретаријат ове године расписати неколико конкурса који ће бити усмерени на улагања у опрему за основне школе, средње школе и домове ученика, као и на програме и пројекте основних школа, средњих школа и домова ученика, за шта ће на располагању бити 170 милиона динара. И Управа за капитална улагања ће, додала је, расписати конкурс за инвестиције у установама образовања.

fixed-img