Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 13.02.2015

Радни састанак у Бачкој Тополи

Читај ми

Читај ми
AA

Данас, 13. фебруара 2015. године одржан је радни састанак представника Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице са представницима школа са територије општине Бачка Топола и општине Мали Иђош, представницима локалних самоуправа и просветне инспекције.

„Овакви састанци су лепа прилика да се представници Секретаријата упознају са запосленима у образовно-васпитним установама, да се продискутују сви аспекти деловања школа и да се заједничким снагама приступи решавању проблема.“: рекао је заменик покрајинског секретара Александар Јовановић на почетку радног састанка. Након њега Љубица Срђанов, помоћница покрајинског секретара за образовање је поздравила присутне и изразила своје задовољство због одржавања радног састанка са представницима школа и локалних самоуправа ове две општине.

Гимназија и економска школа „Доситеј Обрадовић“, као школа у којој је одржан састанак, представила је добре успехе својих ученика који сваке године из свих наставних предмета учествују на републичким такмичењима и остварују завидне резултате. Више од 90% ученика који заврше њихову школу, уписују факултете, углавном у Новом Саду, док деца која похађају наставу на мађарском наставном језику, факултете уписују у Сегедину и Будимпешти. На конкурсу за опремање средњих школа који је реализовао Секретаријат прошле године, допунили су видео надзор, који им много помаже код одржавања безбедности у школи и око ње.

Техничка школа „Шинковић Јожеф“, уз нови видео надзор, средствима са конкурса обезбедила је и алармни систем који дежурни наставници прате током целодневног рада школе. Ове школе суочавају се са проблемом заједничке фискултурне сале, која је тренутно затворена, због нарушавање безбедности ученика. У сарадњи са локалном самоуправом, покушаће да ове године, оспособе салу за редован рад и боравак деце. Преко фондација из Републике Мађарске, успели су да реше бројне инфраструктурне проблеме школе.

Основна школа „Моша Пијаде“ из Пачира има око 200 ученика, међутим велики проблем школе је што много деце потиче из социјално-депримираних средина, услед чега постоји велика потреба за отварањем дневног боравка.

Огледна основна школа „Ади Ендре“ из Малог Иђоша се сусреће са бројним проблемима везаним за ученике албанске и ромске националности која често одлазе и долазе из иностранства, па је тешко укључити их у наставни процес. Међутим, постојање пегагошког и ромског асистента умного помаже у решавању структурних проблема и чак 98% деце ромске националности редовно похађају наставу.

Испред оштине Бачка Топола, састанку је присуствовао члан општинског већа задужен за образовање Предраг Петровић, а испред општине Мали Иђош, Атила Новак, начелник друштвених делатности, који су похвалили ангажовање свих школа и њихове директоре. Општина Бачка Топола финансира путне трошкове за 654 ученика и 200 оброка за децу из социјално-депримираних породица, значајна финансијска средства улажу се у енергетику ефикасност школа како би побољшали услове грејања, а тиме и смањили трошкове локалне самоуправе.

fixed-img