Picture of the authorPicture of the author
/ , среда, 17.12.2014

Реализација пројекта „Фестивал памети” и наставак сарадње са покрајином Штајерском

Читај ми

Читај ми
AA

„Фестивал памети” je по први пут одржан у Гимназији „Урсулинен” у Грацу. Овај град је и прошле године био један од градова домаћина поменутог фестивала. Покрајину Штајерску посетила је делегација Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, коју су сачињавали: Мато Грозница, подсекретар Секретаријата, Здравко Живковић, секретар радног тела Покрајинске владе, уједно и аутор игре „ДОРИС” и Лана Патковић Мркела, самостална стручна сарадница у Секретаријату.

Католичка гиманзија „Урсулинен” из Граца пожелела је топлу добродошлицу делегацији Секретаријата, а у име Гимназије делегацију су поздравили директорка школе, сестра Ана Курц (Anna Kurz), као и професор енглеског језика Георг Кламингер (Georg Klaminger). Представници ове школе су изразили заинтересованост за наставак и проширење сарадње са Секретаријатом путем других потенцијалних облика сарадње, те су нагласили да је изузетно значајно за ученике да имају могућност размене искустава са ученицима из суседних региона, као и могућност међусобног учења о традицији и култури својих суседа. Подсекретар Секретаријата је том приликом упознао директорку Гимназије с радом Секретаријата и изразио је своје задовољство оствареном сарадњом, као и наду да је „Фестивал памети” само увод у плодоносну сарадњу са овом гимназијом. С њом су договорени и будући кораци у вези с финалом „Фестивала памети”, али и могућности обуке професора немачког језика из Војводине у Гимназији „Урсулинен”.

У Гимназији „Урсулинен” ученици су показали изузетну креативност на подручју визуелно-просторних когнитивних особина, што је последица чврсте оријентације школе на подстицање креативности својих ученика у више домена уметности и стваралаштва, али и другачијег система образовања који нагласак ставља на примену стечених знања уместо на меморисање чињеница. Као резултат таквог приступа, учесници су показали сјајне резултате у генерисању идеја за предузетништво и инвестиције у иновативни бизнис, где су сви до једнога своје идеје засновали на иновацијама и технологијама за будућност, што је управо и предуслов за прогрес и доминантну позицију компанија и земаља у оквиру глобалне конкуренције на светском тржишту. Сасвим је сигурно да ће ученици ове престижне школе обезбедити учешће у финалу Фестивала памети које се планира за крај маја 2015. године, у Скупштини АП Војводине.

Делегација секретаријата обавила је разговор и с представницима Покрајине Штајер, коју су представљали госпођа Криста Аjзнер (Christa Eisner) и господин Марко Мидл (Marco Miedl) из Департмана за европске интеграције и међународне односе Владе Покрајине Штајер, као и господин Курт Визингер (Kurt Wiesinger) из Државне управе за школство Покрајине Штајерске. Теме разговора биле су: образовање на језицима националних мањима, двојезичка (билингвална) настава, међурегионална сарадња у области образовања и сарадња на размени ученика средњих школа из покрајине Штајерске и АП Војводине.

На позив домаћина, а у духу креативног концепта „Фестивала памети”, делегација је посетила центар за игру „Лудовико” (Ludovico) која се бави неформалним образовањем путем креативних радионица, логичких и едукативних игара, где је у разговору с директором институције господином Арно Хофером (Arno C. Hofer) разматрана сарадња на организовању заједничких радионица. Прва прилика за то биће у марту 2015. године, на традиционалном такмичењу љубитеља игара покрајине Штајерсke.

fixed-img