Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 06.06.2014

Ревија кратког ђачког филма – FILMić 2014

IMG_2005

Читај ми

Читај ми
AA

У организацији Центра за развој и примену науке, технологије и информатике (ЦНТИ), као део потпројекта „Дани информатике” у школама у Војводини, одржана је ревија кратког ђачког филма FILMić 2014. Пројекат су подржали Пoкрajински сeкрeтaриjaт зa oбрaзoвaњe, упрaву и нaциoнaлнe зajeдницe, Mинистaрство прoсвeтe, нaукe и тeхнoлoшкoг рaзвoja и Фaкултeт зa eкoнoмиjу и инжeњeрски мeнaџмeнт – Фимек.

Циљ те манифестације јесте да се промовише активна улога ученика у креирању медијских материјала и да се популарише овај вид дигиталне писмености у школи, сарадњом ученика с наставником-ментором на изради пројеката. Ученици основних и средњих школа, у тимовима до три ученика, учествовали су у смотри осмишљавањем сценарија, снимањем видео-записа и његовом обрадом у Windows Movie Maker-u.

Приликом креирања кратких филмова, ученици основних и средњих школа бавили су се заштитом животне средине, борбом против вршњачког насиља и интернетом (виртуелна учионица и играоница).

На завршној манифестацији одржаној на Факултету за економију и инжењерски менаџмент у Новом Саду – ФИМЕК, помоћница покрајинског секретара за образовање, управу и националне заједнице Љубица Срђанов, истакла је значај активности који реализује ЦНТИ у сарадњи са овим ресорним секретаријатом и основним и средњим школама у Војводини. Посебан акценат ставила је на васпитно поље, које представља незамењив фактор у развоју ученика.

Проф. др Слободан Попов, председник ЦНТИ је казао да је значај радова у овом циклусу вишеструки: тимови су показали велико знање у примени информационе технологије, коришћењем камера и софтвера за монтажу и обраду филмова, те да могу добро да одговоре на задате теме (посебно када је реч о вршњачком насиљу, јер смо имали прилике да видимо како то изгледа из угла ученика), а не би требало занемарити и васпитну улогу ових активности (на креативан начин у слободно време), као и тимски рад ученика на пројектима.

fixed-img