Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 23.12.2016

Са округлог стола “Војводина у 2017”

23122016_okrugli_sto_4

Читај ми

Читај ми
AA

У Спомен-збирци Павла Бељанског данас је одржан округли сто, који је наставак серије разговора на тему очекивања у 2017. години, у организацији „Color Press Group“ и магазина „Еcоnоmist“. Данас је тема била “Војводина у 2017.” години.

О томе каква ће наредна година бити у Војводини, говорио др Небојша Кузмановић, заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, управница Спомен збирке Павле Бељански др Јасна Јованов, Ђорђе Вукадиновић, народни посланик, Александар Симурдић, Европски покрет Нови Сад, Бранислав Грубачки, покрет Нови оптимизам и Радован Јокић, директор Музеја савремене уметности Војводине.

На питања шта је улагање у културу и како је приближити грађанству, др Кузмановић је рекао да улагање у културу није само давање средстава на основу конкурса или пројеката, већ један осмишљен стратешки план развоја културе у њеном фундаменталном смислу, па и манифестационом. “Када кажем фундаментални, ту мислим на издаваштво, ликовну уметност и музику, али у складу са ставовима Покрајинске владе, која сматра да треба неговати националну културу”, рекао је др Кузмановић.

„Ако се присетимо манифестација попут „Ноћи музеја“ или „ Десет дана од десет до десет“ онда причамо управо о отварању врата посетиоцима и онима који поштују музејску културу, па број људи,који током тих дана обиђе музеје нам каже да је реч о једној доброј акцији,“објаснио је Небојша Кузмановић. ” Војводина има 429 домова културе, негде око 60 двораца и ти објекти су данас мање или више девастирани и у њима нема оних садржаја културе који би требало ту да се дешавају. Зато је важно заједно са локалном самоуправом видети и пронаћи начин, како да се култура оживи у малим местима, а то је већ питање њене децентрализације,“ закључио је Кузмановић.

По речима Радована Јокића, култура је начин живота, симболички процес свих манифестација и она је интегрални део живота. И ако бисмо се питали шта нас очекује у наредној години, када је култура у питању, “онда је довољно рећи, стрепња”.

fixed-img