Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 18.03.2016

Саопштење Канцеларије за инклузију Рома

Читај ми

Читај ми
AA

Поводом злонамерних критика на рачун Покрајинске владе и Канцеларије за инклузију Рома, од стране представника политичких партија, да се организује подела хуманитарне помоћи у виду прехрамбених пакета за потребе политичке кампање Демократске странке, обавештавамо јавност да се, на захтев Канцеларије за инклузију Рома и у сарадњи са покрајинском Дирекцијом за робне резерве, у последњих десет година на овај начин помаже најугроженијим грађанима ромске националности.

Прошле године, пакети су испоручени на основу закључка Покрајинске владе број: 338-13/2015 од 10.06.2015. године на основу информације о неопходности пружања помоћи. Помоћ је упућивана у континуитету од августа 2015. године са појачаним интензитетом у зимским месецима у следећим општинама: Кикинда, Тител, Нови Кнежевац, Инђија, Рума, Пећинци, Стара Пазова, Кула, Бач, Нова Црња, Жабаљ.

Критеријуми за расподелу су материјално стање и угроженост породице са посебним фокусом на вишечлане породице. Реалне потребе за овим видом помоћи су, на жалост, све веће, јер велики број Рома није обухваћен социјалном заштитом на адекватан начин.

Покрајинска влада на овај начин покушава да најсиромашнијим породицама изађе у сусрет и покуша да им ублажи сиромаштво у којем се налазе.

Жалосно је да су чињенице, као што су: десетогодишње постојање Канцеларије за инклузију Рома као јединствене установе у Републици Србији али и у читавом региону, постојање Сектора за унапређење положаја Рома у Покрајинском секретаријату за привреду, запошљавање и равноправност полова, постојање помоћнице покрајинског секретара ромске националности, запошљавање Рома у покрајинској и локалној администрацији, постојање студијског програма за васпитаче на ромском језику у Вршцу, ромске библиотеке у Новом Саду и низ других чињеница и резултата који су остварени само у Војводини, данас у другом плану зарад дневно политичких интереса злонамерних појединаца.
Намеће се питање зашто није било овакве заинтересованости лидера који су данас у политичкој трци, када смо на исти начин управо најугроженијим грађанима помагали током летњих, јесењих и зимских месеци. Овакви напади долазе управо од оних који се сете најсиромашнијих грађана и Рома само у току предизборних кампања а то је управо ово време.

Да бисмо спречили било какво повезивање са политичком кампањом и покушајима појединаца да опште стање беде и сиромаштва у којем се налази већина грађана Србије, принуђени смо да ове активности прекинемо до окончања избора.

Питање је да ли ће и Министарство за рад и социјалну политику прекинути редовне исплате социјалних давања за време трајања политичке кампање.

Извињавамо се свим грађанима ромске националности који су у појединим медијима искоришћени за дневно политичке интересе, без сагледавања стања у којем се ова популација налази.
Канцеларија за инклузију Рома

fixed-img