Picture of the authorPicture of the author
/ , понедељак, 07.10.2013

Семинар ВИП Фонда “Могућност сарадње локалних самоуправа и страних привредних комора на привлачењу страних директних инвестиција“

Читај ми

Читај ми
AA

Семинар “Знањем до инвестиција” одржан је у Културном центру Рума. Поред представника општине Рума и ВИП Фонда, семинару су присуствовали чланови аустријске, италијанске и британске амбасаде, привредних комора тих земаља, као и локалних самоуправа из Војводине.

Директор ВИП Фонда, Александар Стојков, је у уводном излагању истакао да је циљ 26. по реду семинара ВИП Фонда да се локалне самоуправе у Војводини, упознају са делатношћу страних привредних комора, преко којих могу своје инвестиционе потенцијале да представљају страним компанијама.

Председник општине Рума, Горан Вуковић, је напоменуо да су у Руми италијански и британски инвеститори већ улагали и да се нада да ће они пренети позитивна искуства другим заинтересованим компанијама.

Дитмар Хабакер, аустријски трговински аташе, представио је Трговинско одељење амбасаде Аустрије у Србији. Он је напоменуо да је од 2000. године до данас Аустрија инвестирала 2.8 милијарде евра у Србију. “Ми на вашу земљу гледамо као на најважније тржиште у региону. Тако ће бити и у будућности и ови семинари су значајни у продубљивању привредних веза Аустрије и Србије. Такође, нама је важна подршка државе, министарстава, али посао се најбоље уговара непосредним контактом са локалним самоуправама”, рекао је Хабакер.

И Генерални секретар Коморе Италијанско – српских привредника, Оливер Лепори, рекао је да се нада да ће овакви семинари допринети још јачој економској сарадњи двеју земаља. “Италија је сигурно инвеститор број један у Србији, Тренутно овде послује преко 500 италијанских компанија, које запошљавају преко 27.000 људи. На месечном нивоу имамо од три до пет захтева за нове инвестиције. Потпуно је реално за очекивати да се тај тренд настави”, поручио је Лепори.

Како би се локалне самоуправе упознале са што више представника страних привредних комора, у некој од војвођанских општина ће се 6. децембра одржати још један семинар на исту тему, о чему ће јавност бити благовремено обавештена.

fixed-img