Picture of the authorPicture of the author
/ , недеља, 07.05.2017

Скупштина АП Војводине домаћин Генералне скупштине и радних састанака Регионалне мреже младих

07052017_1

Читај ми

Читај ми
AA

Под покровитељством Скупштине Аутономне покрајине Војводине, данас је у Центру за привредно технолошки развој на Андревљу одржана Генерална скупштина Регионалне мреже младих. Ова организација представља важан део највеће асоцијације региона у Европи, чији је назив Скупштина европских регија (АЕР) и окупља младе политичаре и активисте из свих делова Европе ради заједничког рада на важним питањима, повезивања и размене искустава.
Поред формалног дела и доношења одлука у вези са унутрашњом организацијом и радом Мреже, током тродневног радног боравка у Новом Саду и Војводини, више десетина младих политичара и активиста, чланова регионалних парламената младих, омладинских организација и савета из целе Европе ће уз подршку представника покрајинских и градских власти, водити дебате о актуелним питањима у Европској унији. Разговараће о проблемима и изазовима вођења омладинске и регионалне политике и радиће на повезивању младих. Размениће искуства и представиће примере добре праксе регија из којих долазе.
Један од најважнијих циљева организације поменутих догађаја у Новом Саду и Војводини јесу промоција Града Новог Сада као будуће омладинске и културне престонице Европе, представљање потенцијала АП Војводине и Републике Србије и активно укључивање наших омладинских организација у активности Регионалне мреже младих, истакнуто је уочи данашњег скупа.
Члановима Регионалне мреже младих добродошлицу у Србију, Војводину и Нови Сад је у име домаћина, Скупштине Аутономне покрајине Војводине, пожелео потпредседник покрајинског парламента и потпредседник Комитета 1, стручног радног тела АЕР-а, Дамир Зобеница.
Потпредседник Зобеница је члановима Мреже пружио пуну подршку у даљем раду и креирању јавних политика и нагласио да је одржавање тако значајних догађаја за Војводину као доброг домаћина и једну од најактивнијих регија у АЕР-у, представља велико признање и привилегију.

„У протеклој деценији, Војводина је била веома активна у АЕР-у. Организовали смо пет конференција и били смо домаћини бројним састанцима радних тела ове организације. Успешно смо у сарадњи са партнерима из АЕР-а организовали реализовали Пир ривју пројекат и организовали Летњу академију 2014. године. Настављамо са добром праксом и овим данашњим примером када смо угостили Регионалну мрежу младих. Као искусан, али и даље млад политичар, желео бих као младим лидерима да вам пружим пуну подршку у вашем даљем раду, јачању и оснаживању у процесу креирања јавних политика“, рекао је Зобеница.
„Младост је добра, али давање могућности младима да креирају и одлучују је још боље. Данас у Европи видимо да је незапосленост највећа управо међу младима, због тога као политичари треба да створимо услове за просперитет младих људи и задовољних појединаца. Дозволите ми да парафразирам једну стару изреку: „ Ми нисмо наследили земљу од наших предака. Ми смо је позајмили из наше младости. Зато, треба да останемо паметни, да будемо храбри и дамо шансу и прилику младима да утичу на свој живот“. Добро дошли у Нови Сад, Војводину и Србију, поручио је потпредседник Зобеница, у свом обраћању делегатима Гернералне скупштине Регионалне мреже младих.
Након обраћања Дамира Зобенице, на Генералној скупштини Регионалне мреже младих, изабрано је ново председништво, донет је нови Статут, као и више других одлука које се односе на унутрашњу организацију и рад ове Мреже.
У наставку данашњег рада, на Андревљу је одржан и Пленарни састанак Регионалне мреже младих, који је отворила потпредседница Скупштине АП Војводине и Комитета 3, стручног радног тела АЕР-а, Александра Ђанковић.

„Као потпредседници Скупштине АП Војводине и потпредседници Комитета 3 АЕР-а, изузетна ми је част и задовољство што сте данас и наредна два дана гости Србије, Војводине и Новог Сада и што ћете из прве руке моћи да чујете и да видите примере добре праксе у Војводини и све оно што је Војводина урадила, шта ради и што планира да уради у области креирања и реализације омладинске политике и кроз активно укључивање младих у различите пројекте од значаја.
Као својим колегиницама и колегама, могу да вам кажем да сам веома поносна што сам као млада особа политички активна у Војводини и Србији.
Користим прилику да вам пожелим добродошлицу и успешан рад. Надам се да ћемо ова три дана сви заједно чути веома корисне предлоге, мишљења и закључке, као и да ћете донети важне и добре одлуке којима ћете допринети успешнијем раду Регионалне мреже младих у наредном периоду.Такође, искрено се надам и да ћете у ваше регионе из којих долазите понети лепе утиске из Војводине“, казала је у свом говору потпредседница Скупштине АП Војводине Александра Ђанковић.

На данашњем Пленарном заседању, представницима Регионалне мреже младих представљене су активности и пројекти у области омладинске политике које води Покрајински секретаријат за спорт и омладину.

У наставку радне посете, чланови Регионалне мреже младих ће у понедељак, у Скупштини АП Војводине са почетком у 9.30 часова погледати промотивни филм о АП Војводини, који ће им такође представити потпредседница покрајинске Скупштине, Алекдсандра Ђанковић.
Истог дана, у Градској кући у Новом Саду од 17.20 часова, упознаће се са пројектом „Нови Сад, омладинска европска престоница 2019“. У уторак, 9. маја, поводом Дана победе и Дана Европе, у канцеларији ЕУ Инфо Поинт Нови Сад са почетком у 10.30 часова, учесници ће заједно са представницима покрајине, града и Мисије ЕУ у Србији, учествовати на дебати о „ будућности Европе“.
Регионална мрежа младих основана је од стране Скупштине европских региона (АЕР), чија је АП Војводина активна чланица од 2002. године.

fixed-img