Picture of the authorPicture of the author
/ , четвртак, 30.05.2013

Скупштина Српског археолошког друштва у Скупштини АП Војводине

Pastor konferencija arheolozi1

Читај ми

Читај ми
AA

У Скупштини АП Војводине данас је почела 36. Редовна скупштина Српског археолошког друштва, која је ове године од посебног значаја, јер се 2013. године навршава 130 година од оснивања ове значајног струковног удружења.
Овогодишњи домаћин овог скупа, који се сваке године одржава у другом граду, јесте Музеј Војводине а током тродневног заседања биће представљно низ стручних реферата, с посебним нагласком на археологију Војводине.

Поздрављајући учеснике овог скупа, председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор је истакао да можда постоји дилема да ли је археологија егзактна наука или је више интуиција, емоција и слутња.

„Али, када говоримо о археолозима, готово са сигурношћу можемо рећи да археолог мора да поседује: радозналост научника, око историчара уметности, дар историчара, надахнуће есејисте, интуицију проналазача. И да вредност археолога не одређује величина, већ опис и тумачење открића. Таленат да иза предмета види људе и међусобно условљене догађаје. Без маште, слутње, без храбрости, нема археолога”, рекао је председник Пастор. Он је оценио да нас арехологија учи да од свог постанка човек води вечни дијалог не са људима – већ са каменом.

„Људски ум и људска рука су обликовали камен. У камен је утиснут људских дух, наде и стрепње. Из камена је човек измамио ватру, уз ватру и камен је створио огњиште, направио прве алатке и каменом обележио прву велику светињу – гроб предака. И зато је камен највредније духовно и материјално благо које смо наследили од предака”, рекао је Пастор.

Директорка Музеја Војводине др Агнеш Озер истакла је да је за ову институцију велика част што је у прилици да буде домаћин овако значајном сусрету археолога из читаве земље управо у години обележавања јубилеја вредног сваког поштовања – 130. годишњице од оснивања Српског археолошког друштва.

fixed-img