Picture of the authorPicture of the author
/ , уторак, 18.02.2014

Слободану Тишми награда Фонда „Тодор Манојловић“

18022014_Kultura_nagrada 01

Читај ми

Читај ми
AA

Градска народна библиотека „Жарко Зрењанин” у Зрењанину основала је 1991. године Фонд „Тодор Манојловић” са циљем да истражује, објављује и афирмише дела Тодора Манојловића, као и да подстиче књижевно стваралаштво уопште. Тим поводом установљена је престижна „Награда за модеран уметнички сензибилитет“, која се из године у годину додељује ствараоцима из различитих области уметности, чије дело остварује аутентичну, провокативну и природну сагласност са бићем и стваралаштвом Тодора Манојловића.

Ове године жири кога чине: председница Управног одбора Фонда проф.др Владилсава Гордић-Петковић (књижевна теоретичарка и критичарка, редовни професор на Одсеку за англистику Филозофског факултета у Новом Саду), Предраг Мики Манојловић (глумац), мр Бошко Милин (театролог, доцент на Одсеку драматургије Факултета драмских уметности у Београду), Владимир Арсенијевић (књижевник и преводилац) и Радован Живанкић (академски сликар), донели су одлуку да лауреат за модеран уметнички сензибилитет у 2013. години буде Слободан Тишма, књижевник и уметник из Новог Сада.

Према договору од установљена награде, признање се лауреату додељује у месту у ком живи, тако да је данас проглашење добитника одржано у згради Владе АП Војводине, која је била домаћин манифестације, а свечана додела награде одржаће се током маја месеца у Градској кући у Зрењанину.

Захваљујући се на додељеној награди, Слободан Тишма је изразио задовољство што је сврстан у ред књижевника, односно, уметника модерног уметничког сензибилитета, иако спада у генерацију рођену тек после рата, 1946. године.

У образложењу чланова жирија стоји да је Слободан Тишма као уредник књижевних програма на новосадској „Трибини младих“ у њеним најславнијим данима и уредник културне рубрике студентског листа „Index“ и тада се бавио концептуалном уметношћу. Током касних седамдесетих и осамдесетих година прошлог века бавио се поезијом и рок музиком и био члан уметничких група „Код“ и „Е-Код“ и као такав стварао је историју новог таласа са групама Ла Страда и Луна, да би се деведесетих година потпуно посветио књижевности. Објавио је књигу поезије „Маринизми“, „Врт као то“ и песнички дневник “Blues diary“. Током 2005. године објавио је роман “Urvidek“, за који је добио награду Стеван Сремац, потом роман “Quattro staggioni“ и награду Биљана Јовановић и 2012. године роман „Бернардијева соба“, за који је добио НИН-ову награду.

fixed-img