Picture of the authorPicture of the author
/ , уторак, 17.11.2015

,,Смарт специјализација’’ Европске комисије за убрзање регионалног развоја и економског раста

it 0931111

Читај ми

Читај ми
AA

,,Смарт специјализација“ је иновативни приступ Европске комисије са циљем да се убрза регионални развој и подстакне економски раст на регионалном нивоу. Концепт промовише стратешко и ефикасно коришћење јавних средстава за истраживање и иновације, омогућавајући региону да користи свој потенцијал базиран на сопственој специфичности и тиме оствари конкурентску предност. Платформа ,,Смарт специјализације“ је креирана од стране DG JRC (Центар за истраживања ЕУ) и DG REGIO (Директорат за регионалну и урбану политику) са циљем да помогне регионима широм Европе да направе одговарајуће, њима прилагођене иновационе стратегије.

У оквиру програма техничке помоћи који Европска комисија пружа земљама чланицама, земљама кандидатима и потенцијалним кандидатима, као и земљама трећег света, а који се одвија кроз програм TAIEX, помоћница покрајинског секретара за привреду, запошљавање и равноправност полова, доц. др Мирјана Крањац позвана је од стране Директората за придруживање Европској унији да представи Програм ,,Смарт специјализације Аутономне покрајине Војводине“ (Implementation of the Smart Specialization Platform in Vojvodina, Serbia) као пример добре праксе и материјал за едукацију.

Војводина је као једна од ретких регија ван Европске уније која има Програм смарт специјализације за истраживање и иновације за период 2015-2020. и која је као регија ван ЕУ имала прилику да прикаже квалитетан документ којим Војводина постаје предводник у иновационим активностима Европе. Израда овог документа је била неопходна за добијање финансијских средстава из више програма ЕУ.

fixed-img