Picture of the authorPicture of the author
/ , понедељак, 29.08.2016

Смотра српског фолклора у Кањижи

27_avg_Kuzmanovic

Читај ми

Читај ми
AA

Заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе са верским заједницам др Небојша Кзмановић отворио је вечерас у Кањижи 4. Међународни фолклорни фестивал, који традиционално организује кањишко Српско аматерско културно-уметничко друштво „Свети Сава“.

Фестивал је конципиран тако да, поред фолклорних ансамбала из Србије, окупља и ансамбле културно-уметничких друштава из земаља у окружењу, који негују српску фолклорну традицију. Ове године их се на бини у центру града на Тиси их се представило осам, са око 250 играча.

„Овај фестивал је нешто што нас повезује, што нам говори да смо једно, ма где живели. То је порука коју одавде шаљемо и коју никада не смемо да заборавимо. Има, кажу организатори, разлике у српском фолклору у зависности из које земље ансабли долазе, али разлике у душама, додају, нема“, рекао је др Кузмановић отварајући фестивал. Заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама је посебно поздравио и два ансамбла који су се такође представили на 4. Међународном фолклорном фестивалу у Кањижи.

„Дивно је што су вечерас са нама наша браћа и пријатељи из Фолклорне групе `Епирус` из Солуна и ја их посебно поздрављам. Дивно је и што ће програм мађарским играма прошарати и учинити раскошнијим наше комшије и пријатељи из Културно-уметничког друштва `Тисађенђе` из Новог Кнежевца и хвала им што ће то учинити“, рекао је он. Кузмановић се осврнуо и на изузетну важност културног аматеризма који опстаје упркос тешким материјалним условима. „Време које живимо покушава да све око нас и у нама претвори у само овај тренутак и да избрише традицију и белеге културног и националног идентитета чуване и неговане вековима. Део ваше узвишене и на рећу успешне мисије је да управо то чувате и сачувате. И за садашњост, али и за време и генерације које долазе“.

У име Скупштине општине Кањижа, учеснике 4. Међународног фолклорног фестивала поздравио је и заменик председника Еде Сарапка. Отварању су присуствовали и начелник Севернобачког округа Никола Лукач, председник Скупштине општине Кањижа Милош Кравић, заменик председника Небојша Ракић и покрајинска посланица Гизела Црквењаков.

fixed-img