Picture of the authorPicture of the author
/ , уторак, 27.10.2020

Станислав Радуловић уручио награду „Милица Стојадиновић Српкиња“

27102020_kultura_1

Читај ми

Читај ми
AA

Подсекретар покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Станислав Радуловић данас је у Културном центру Војводине „Милош Црњански“ уручио 44. по реду награду „Милица Стојадиновић Српкиња“, за најбољу песничку књигу женског аутора, писану на српском језику, која је ове године по одлуци жирија припала Злати Коцић за књигу „Галгал“ објављену у едицији „Повеља“ из Краљева.

Честитајући лаурeаткињи у име ресорног секретаријата и у своје лично име, подсекретар Радуловић је изразио задовољство, што данас имамо прилику да се поново присетимо имена и дела славне српске песникиње Милице Стојадиновић Српкиње и да на њеним сенима негујемо лепоту поезије, какву је створила и Злата Коцић.

Он је подсетио да је Злата Коцић једна од најпознатијих духовних песникиња на нашим просторима и да је до сада објавила десет књига поезије, а уједно је изузетан есејиста и преводилац са руског језика.

„Посебно ми је драго“, истакао је Радуловић, „да у временима у којима данас живимо, Коцићева нас подсећа у својој поезији на дубоке духовне садржаје, који нас упозоравају да сачувамо душу, јер је она императив сваког времена, дана и секунде. У тим стиховима су и молитве, добре мисли, љубав, људи здружени у благости, у мисаоној енергији узајамне захвалности и благодарењу за сваки зрак“.

Директорка Културног центра Војводине „Милош Црњански“ др Смиљана Влајић је честитајући добитници ове престижне песничке награде истакла да је данашњи дан један од најлепших догађаја у овој институцији културе, јер се слави поезија, а она је лепота живљења.

У име жирија и уз образложење, честитку је упутио председник жирија др Зоран Ђерић, истичући да је ове године на конкурс стигло 25 књига -песама ауторки, које су објављене од октобра прошле године до октобра ове године, те да је у ужи избор ушло њих седам.

Ауторка Злата Коцић изразила је захвалност на овој за њу посебно важној награди која носи име песникиње Милице Стојадиновић Српкиње, чији су је стихови опијали током целог живота.

fixed-img