Picture of the authorPicture of the author
/ , четвртак, 02.10.2014

Студијска посета Бриселу

Studijska poseta Briselu 3

Читај ми

Читај ми
AA

Фонд за отворено друштво из Будимпеште је финансијски подржао реализацију пројекта „Изградња капацитета Канцеларије за инклузију Рома“. Саставни део овог пројекта је била и студијска посета Европској комисији у Бриселу, уз подршку Фонда за Европске послове АП Војводине и Канцеларије АП Војводине у Бриселу. Организовани су састанци у Директорату Европске комисије за проширење ЕУ, Директорату Европске комисије за запошљавање, у Канцеларији АП Војводине у Бриселу као и у Европском ромском информативном центру (ЕРИО).

Нашу делегацију су чинили Душко Јовановић, директор Канцеларије за инклузију Рома, мр Славица Денић, помоћница покрајинског секретара за привреду, запошљавање и равноправност полова, Драгана Рајић и Ивана Копривица ангажоване на Пројекту, Драгана Срећков из Фонда за Европске послове АП Војводине, Андреа Стајић из Канцеларије АП Војводине у Бриселу, Александра Мићић, задужена за издаваштво, израду и управљање пројектима, као и Радомир Шовљански испред Фонда за отворено друштво из Будимпеште.

У Директорату Европске комисије за проширење одржан је састанак којем су присуствовали представници Директората за проширење, господин Тристаном Ле Беригот и госпођа Дита Куделова из Одељења за Србију. На састанку су укратко представљени рад, резултати и циљеви Канцеларије за инклузију Рома. У разговору је наглашено да су остварени резултати на пољу унапређења положаја Рома у АП Војводини нарочито у сегменту образовања и запошљавања, што је од изузетног значаја за Европску комисију, за европске институције али и за читав регион јер су понуђени примери добре праксе у различитим областима, који су примењиви у свим земљама где живе Роми. Господин Тристан је посебно нагласио чињеницу да је Канцеларија за инклузију Рома, са врло скромним финансијским средствима, успела да оствари значајне резултате у свим областима. Такође је истакнуто да је ромска национална заједница и даље у тешком социо-економском и правно-политичком положају и да Европска комисија улаже огромне напоре да се помогне Републици Србији у решавању наведених проблема.

У Дирекотрату за запошљавање одржан је састанак са госпођом Дором Хусз и Корнелијом Андреи, које су задужене за инклузију Рома у земљама чланицама ЕУ. У разговору је истакнута потреба постојања наменских програма у области запошљавања припадника ромске националне заједнице, у складу са препорукама које је Европска комисија дала Републици Србији, а нарочито у сегменту већег присуства Рома у институцијама. Представљени су модели запошљавања у АП Војводини који су препознати и финансијски подржани од стране Европске комисије што је и истакнуто у последњем извештају Европске комисије о напретку Србије у процесу евроинтеграције. Представнице овог директората су представиле могућности за сарадњу у области запошљавања.

Такође је организован и састанак са представницима Европског ромског информативнног центра (ЕРИО), који су представили рад ове цивилне организације у области промовисања политичке и јавне расправе о питањима Рома, пружањем информација европским институцијама. Кроз своју широку мрежу ЕРИО има за циљ да се бори против расизма и друштвене искључености Рома кроз подизање свести и лобирање. Договорено је да се успостави сарадња у области информисања кроз размену информација и њихове дистрибуције кроз мрежу ромских и неромских цивилних организација и институција.

За делегацију из Војводине уприличен је и пријем у Канцеларији АП Војводине у Бриселу на којем је господин Предраг Новиков изнео најважније активности наше Мисије у Европским институцијама. Договорено је да Канцеларија за инклузију Рома, уз подршку Покрајинске владе, организује међународну конференцију на тему положаја Рома у региону и у циљу размене искустава, односно примера добре праксе у области унапређења положаја Рома.

Захваљујући овој посети установљено је да је неопходно веће присуство и чешћа комуникација Канцеларије за инклузију Рома са Европским институцијама, ради активнијег учешћа у процесима који се одвијају у смислу креирања и доношења политика у различитим областима за Роме.

fixed-img