Picture of the authorPicture of the author
/ , четвртак, 14.05.2015

Студијско путовање и презентација пројеката “Успостављање мађарско-српских речних граничних прелаза на реци Тиси”

007

Читај ми

Читај ми
AA

Помоћник покрајинског секретара за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Радоњић присуствује презентацији пројеката “Успостављање мађарско-српских речних граничних прелаза на реци Тиси”, који се организује од 14. до 15. маја 2015. године, као дводневно студијско путовање бродом Тисом и Дунавом за мађарске и српске представнике граничне полиције и царинике. Пројекат се реализује у оквиру Еврорегије ДКМТ, као део програма прекограничне сарадње Мађарске и Србије, а реализује га Покрајински секретаријат за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу.

Како је овом приликом рекао помоћник секретара Радоњић, велико му је задовољство да као представник Покрајинске владе има прилику да са партнерима из мађарских жупанија развија овај пројекат. Како је додао, ово је прилика да се размене искуства добре праксе, и да се сретну учесници у пројекту са обе стране границе.

– Данашње путовање је прилика за квалитетну размену искустава и информација, не само на овом пројекту, него се пружа могућност да се унапреди, како прекогранична сарадња пограничних жупанија и покрајина, тако И двеју држава, Мађарске и Србије – рекао је Радоњић.
У пројекту учествују представници из Мађарске из Сегедина и Кечкемета, као и представници из Покрајинске владе и Министарства унутрашњих послова Републике Србије, а брод који из Апатина плови према Баје пристаће у Бездану и Мохачу.

Током вожње одржана је презентација и дискусија о релевантним стручним темама. Представљена је процедура преласка границе на реци, презентација предлога за одрживе моделе транспорта на пловним путевима у АПВ, коју је одржао Иван Јовановић из Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова, а информације у вези изградње Марине Апатин је представио др Живорад Смиљанић, председник општине Апатин.

Другог дана биће уприличен састанак са колегама из теретне луке у Баји, граничне полиције и царине, као презентација луке Баја коју ће одржати представници Националне оперативне службе за јавни саобраћај у луци Баја ДОО. Разговараће се о могућностима за побољшање размене информација о кршењима и злоупотребама граница између надлежних служби Републике Србије и Мађарске, а биће представљен и извод из Стратегије развоја водног транспорта Републике Србије 2015-2025.

Свеобухватни циљ пројекта је да се створе инфраструктурни услови који су неопходни за смештај служби за гранични прелаз на реци и на мађарској и на српској страни, јер је тренутно веома отежан прелазак границе на Тиси, а то утиче на развој насеља која се налазе на обали реке, и у привредном и у друштвеном погледу. Изградња лука која је планирана у пројекту, као и формирање пловила омогућиће развој путничког и теретног саобраћаја на Тиси, самим тим и на Дунаву, а створиће и нове перспективе за речни туризам.

Овај пројекат ће се наставити петодневним студијским путовањем, када ће се од 18. до 22. маја 2015. године обићи Сремски Карловци, Бечеј, Сегедин и Чонград.

fixed-img