Picture of the authorPicture of the author
/ , среда, 07.08.2013

Све јача сарадња Војводине и кинеске провинције Гунангдонг

Читај ми

Читај ми
AA

Након што је у новембру месецу 2012. године потписан споразум о успостваљању пријатељских односа између АП Војводине и Гунагдонга, делегације Скупштине АПВ и Народног конгреса ове провинције, једне од најразвијенијих у НР Кини, данас су Новом Саду разговарали о даљим корацима у проширењу ове сарадње.
Високу делегацију Гуангдонга, провинције која има 105 милиона становника и коју зову „трговинском капијом Кине” предводио је председник Народног конгреса Лонгјин Хуанг, који је нагласио да су за њих успостављено пријатељство и потписан споразум веома значајни јер отварају врата једном значајном партнерству.
Председник Скупштине АПВ Иштван Пастор, који је заједно са потпредседницима Аном Томановом Макановом, Браниславом Белић, Ђорђем Милићевићем и Миливојем Вребаловим, разговарао са кинеском делегацијом истакао је да су парламенти две покрајине значајне карике у стварању оквира, отварању врата за будућу сарадњу, коју сада треба да конкретним садржајима испуне владе, привредни субјекти, универзитети, коморе и други.

Делегација из Гуангдонга изразила је посебно интересовање за питања из области планирања, надгледања и извршења буџета наше покрајине, о чему их је информисао председник Одбора за буџет и финансије Скупштине АПВ Мартин Злох.

На састанку је договорено да у што скоријем року буду усаглашени заједнички циљеви и пројекти у областима сарадње универзита и размене студената, културе, здравства, а посебно у области пољопривреде.

Представљајући стратешке циљеве ове провинције у сарадњи са Војводином, чланови делегације Гуангдонга истакли су посебну заинтересованост за размену информација, технологија и искустава у области прераде отпадних вода у сеоским срединама.

Председник Скупштине АПВ и председник Народног конгреса Гуангдонга истакли су и посебну захвалност Амбасади НР Кине у Србији, која пружа пуну подршку и снажно подупире сарадњу ове две регије.

fixed-img