Picture of the authorPicture of the author
/ , субота, 16.04.2016

Свечано отворена манифестација „Дани Истре у Војводини“

15Istra_006

Читај ми

Читај ми
AA

У просторијама Завода за културу Војводине синоћ је свечано отворена манифестација „Дани Истре у Војводини“. Манифестацију је званично у име Истарске жупаније отворила Александра Винкерлић, директорка Истарске културне агенције, док је испред покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање присутне поздравио подсекретар, књижевник и писац Радослав Вава Петковић. Поводом интензивне сарадње која је формално успостављена 2001. године између Аутономне покрајине Војводине и Истарске жупаније на пољу привреде, културе и развоја мултикултурног и интеркултурног друштва, у 2016. години Војводина и Нови Сад од 14. до 16. априла истарским уметницима и културним радницима.
Поред званичног отварања, синоћ је одржана и кратка презентација Међународног истарског сајма књига, који носи диван наслов СА(Н)ЈАМ КЊИГЕ У ИСТРИ, а представила га је Магдалена Водопија, директорка сајма
Дани Истре у Војводини одржавају се од 14. до 16. априла у Новом Саду у организацији Истарске културне агенције / Агензиа цултурале Истриана и Завода за културу Војводине.
По речима Радослава Петковића, који је пожелео добродошлицу Истранима, истакао је посебно задовољство, што се међу гостима нашао и један од најзначајнијих хрватских писаца Милан Раковец.
„Не иде нам тако лоше ово истарско пролеће у Војводини“ рекао је Петковић и подсетио „ да је пре нешто више од месеце дана у просторијама Музеја Војводине отворена изложба, која је дошла из те регије. Прекјуче је манифестација почела концертом, синоћ је у Радио кафеу одржан округли сто под називом „ЖИВОТ С ИДИЈОТИМА“ и изложба омота албума и преслушавање албума Трибуте то КУД Идијоти. Данас се одржава перформанс и тако је то из године у годину. Од почетка одржавања манифестације, од 2001. године, пуно тога је било на програму гостију, како би што више и боље приказали шта имају, умеју и знају. Уназад пет до шест година ова регионална сарадња односи се искључиво на културу, која је место сусрета људи различитих култура, вера, нација, који знају добро да комуницирају и да сарађују. Успели смо то да одржимо на најбољи могући начин“ закључио је Петковић.
Магдалена Водопија је подсетила да је Са(н)јам књиге у Истри основан 1995. године, када се после дуго година, почело нешто дешавати на пољу културе у Истри. Данас је он место сусретања не само љубитеља писане речи, већ и књижевника, писаца, уметника, односно, један мултидисциплинарни догађај, који се дешава од 1. до 10. децембра у Пули.
Четири јавна догађаја са истарске културно-уметничке сцене обележила су овогодишњи програм у Новом Саду: Концерт, уз визуелну инсталацију Браће Синкауз под називом „105 даy оф тхе yеар“ (105-и дан у години) уприличен је у Студију М у четвртак 14. априла. Презентација Међународног истарског сајма књига у Заводу за културу Округли сто – „ЖИВОТ С ИДИЈОТИМА“ и изложба омота албума и преслушавање албума Трибуте то КУД Идијоти одржао се у Радио кафеу у петак, 15. априла, где су учествовали: Ненад Марјановић ДР Фриц, Диего Босусцо Птица из КУД Идијоти, и новинари Петар Јањатовић, Владимир Стакић и Доријан Вркљан.
Мултимедијални перформанс Драгане Сапањош, познате истарско-италијанске концептуалне уметнице „Ла цена деи цреттини“ (Вечера кретена) одржаће се вечерас у Заводу за културу Војводине у 20 часова.

fixed-img