Picture of the authorPicture of the author
/ , четвртак, 17.05.2018

Свечаном академијом обележен Дан Савета чешке националне мањине у Србији

17052018_cesi_1

Читај ми

Читај ми
AA

Заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама др Небојша Кузмановић синоћ је у месту Крушчица, у општини Бела Црква, присуствовао свечаној академији поводом обележавања Дана Савета чешке националне мањине у Србији и том приликом истакао да ресорни секретаријат са посебном пажњом негује очување језика, писама, културе и информисања свих националних заједница, које живе на овом простору.

Подсећања ради, рекао је Кузмановић, чешка заједница издаје месечни двојезични часопис „Беседа Чешка“, на регионалној телевизији „Банат“ емитује емисије на месечном нивоу, а на локалној радио станици једном недељно.

„ Наша је како обавеза, тако и привилегија, да помажемо у очувању различитости која краси ове просторе,“ рекао је др Кузмановић и додао да је прича о лепези вишенационалних заједница, мултиконфесионалности и мултинационалности управо прича општине Бела Црква, где живи 24 нација и где се са правом сваке године и одржава „Фестивал различитости“, у чему је ресорни секретаријат партнер у реализацији, 2са жељом да у свему томе трајете“.

Председник Савета чешке националне мањине проф. др Јожа Сивачек је рекао да је број припадника чешке мањине нешто мањи од 2.000, тако да је, статистички гледано, чешка национална мањина једна од најмањих у Србији. Око 1.400 њених припадника живи на територији Јужног Баната, општина Бела Црква, око 400 их је у Београду, а остатак широм Србије.

Национални савет Чеха је претходне две године расписао конкурсе и путем стипендија помогао ученицима и студентима у школовању, са намером да у будућности усмере своја знања и способности за добробит чешке заједнице. „Зато данас,“ нагласио је Сивачек, “у Основној школи „Сава Мунћан“ у Крушчици ђаци похађају наставу на чешком језику, а у месту Чешко село, иако живи свега 30 становника, успели смо да од њега направимо малу туристичку атракцију“.

У име Општине Бела Цркве обратио се њен председник Дарко Богосављевић, а свечаној академији присуствовала је и Петра Феикова из амбасаде Републике Чешке у Србији.

У културно уметничком програму одиграна је дечија представа „Лотранд и Зубаида“.

fixed-img