Picture of the authorPicture of the author
/ , субота, 10.05.2014

Свечаном академијом у Скупштини Војводине обележен Дан победе над фашизмом

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 10. мај 2014. године – У Скупштини Аутономне Покрајине Војводине данас је одржана Свечана академија поводом Дана победе над фашизмом. У присуству више од стотину поштовалаца идеје о очувању и неговању истине о народно – ослободилачкој и антифашистикој борби у некадашњој СФРЈ, на 69. годишњицу обележавања, са скупа је поручено да се вредности и достигнућа те борбе не могу и не­смеју оспоравати и заборављати.

Поздрављајући скуп у име организатора, војвођанског Одбора Друштва за истину о народно – ослободилачкој борби и Југославији, председник тог одбора Богдан Танкосић подсетио је да су под мотом „ смрт фашизму, слообода народу“, учесници НОБ-а, дали немерљив допринос у слободи свих народа и народности на простору бивше Југославије. Он је између осталог рекао да је резултат победе над фашизмом и аутономија Војводине.
„Она није настала доношењем Устава из 2006. године, већ је историјска чињеница која је настала много раније и мора се уважавати. Зато се залажемо за пуно поштовање имена и презимена Војводине, а не да се она само ословљава као северна покрајина. Залажемо се и за што скорије доношење Статута Војводине, у коме ће се уважавати ове чињенице. У том смислу, у потупуности подржавамо напоре председника војвођанске Скупштине Иштвана Пастора да се овај посао уради добро и до краја, казао је Танкосић.

У име Скупштине АП Војводине, као домаћина и покровитеља свечаности, учеснике је поздравио потпредседник покрајинске Скупштине Миливој Вребалов који је нагласио да се из антифашистичке борбе родила модерна аутономија Војводине и Европска унија, која као свој дан слави управо дан победе над фашизмом.

„Уважени учесници Свечане академије, вероватно је мало оних који се сећају Ђорђа Газибарића, а нажалост све је мање и оних који се сећају времена борбе против фашизма. Партизан Ђорђе Газибарић из Добринаца, написао је прву верзију песме „Кад су Сремци кренули“, непосредно после преласка сремских партизана у источну Босну.

Бледи сећање на речи песме „Кад су Сремци кренули“ која говори о нераскидивој вези бораца из Војводине и бораца Семберије, Мајевице и Источне Босне. Са речима заборављене песме, нестаје сећање и на чињеницу да на територији источне Босне лежи 5.680 бораца из Војводине, а највише из Срема. Нажалост, заборављамо најсветије дане наше историје, тако што се стидимо антифашистичке прошлости, рушимо споменике херојима победе над фашизмом, мењамо имена улица.

Арапска пословица каже да „ко изгуби прошлост, изгуби и себе“. Поставља се питање какви смо ми то људи данас постали? Брише се сећање на време када смо били на страни историје, правде и слободе. Брише се сећање на јединствено осећање да се гради један нови, бољи свет, свет равноправних и достојанствених људи. Негира се и чињеница да се из антифашистичке борбе свих народа и народности Војводине родила модерна аутономија Војводине. Из антифашистичке борбе свих народа Европе родила се Европска унија. Која слави као свој дан, Дан Европе, управо дан победе над фашизмом.
Поштовани гости Скупштине Аутономне Покрајине Војводине, вредности антифашистичке борбе су важна легитимација Аутономне Покрајине Војводине зато што је антифашистичка Војводина направила своју личну карту у народноослободилачкој борби свих војвођанских народа. Не смемо заборавити партизанске јединице, мађарске бригаде „Петефи Шандор“ и словачке бригаде „Јан Жишка“. Николо Макијавели је, пре готово 500 година, кратком реченицом упозорио: “Ако још издалека препознамо зло које се развија, што уме само мудар човек, оно се може брзо излечити. Но, ако га нисмо препознали па дозволимо да узме таквог маха да га већ свако може препознати, лека више нема.“

Поштовани пријатељи, данас, када нека деца од 15 година салутирају нацистичким поздравом фотографишући се, када је некој омладини лакше пљунути него извинити се, када је неком лакше нешто наружити него рећи лепу реч, нешто оскрнавити него саградити, себи и свим присутним гостима Скупштине АП Војводине постављам питање: да ли смо спремни да јавно именујемо појаве фашизма и да им се свом снагом успротивимо? Јер, фашизам не настаје својом снагом него искључиво слабошћу демократије.

Желим да нагласим и кажем оно у шта дубоко верујем, да само слободна, аутономна, антифашистичка Војводина може бити завичај за све њене грађане, припаднике свих националних заједница, и да не смемо заборавити антифашистичку прошлост која ју је изнедрила, јер како је једном давно неко рекао, „поштујмо и чувајмо прошлост да нас не би изненадила будућност“. Сретан вам дан победе“, рекао је у свом говору потпредседник Скупштине АП Војводине Миливој Вребалов.

На Свечаној академији, реферате на тему антифашизма и народно-ослободилачке борбе поднели су генерал потпуковник Живан – Жика Стојшић и историчар Миливој Бешлин. У богатом културно уметничком делу програма на свечаности су наступили мушки камерни хор „Споменак“ и дечији хор „До, Ре, Ми“.

fixed-img