Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 14.02.2014

Томанова Маканова и Паскал о улози регионалних јавних медијских сервиса

unnamed

Читај ми

Читај ми
AA

Војводина у својој разноликости изузетно је добар пример земљама које нису чланице ЕУ, као и онима које то јесу, те је постојање регионалног јавног медијског сервиса не само оправдано, већ и неопходно, сложили су се на састанку у Бриселу потпредседница Скупштине АП Војводине Ана Томанова Маканова и генерални секретар Скупштине европских регија (АЕР) Герген Паскал.

Непосредно пред почетак конференције „Јавна регионална телевизија под опсадом: Претња европској регионалној демократији и разноликости?“, коју је организовала Европска асоцијација регионалних телевизија (CIRCOM) уз подршку АЕР-а, потпредседница Томанова Маканова и секретар Паскал разговарали су о улози регионалних медија у процесу демократизације, развоја региона и њиховог повезивања.

Секретар Паскал је истакао заинтересованост да Војводина као веома активна чланица АЕР буде укључена у пројекат који би подразумевао продукцију серије документарних филмова о регионима чланицама, којима би се подстакао дијалог међу различитим културама, представили туристички и привредни потенцијали.

Током конференције, потпредседница Томанова Маконова представила је Јавни сервис Војводине и истакла да Војводина мора да има јавни сервис, модеран радио-телевизијски систем и програмске садржаје који ће испунити потребе савременог живљења и који ће бити по мери савременог грађанина.

„Јавни сервис Војводине спада у област стечених права припадника већинског народа и припадника националних мањина, које по Уставу Србије не смеју да се умањују. То је обавеза наше државе преме међународним споразумима које је Србија усвојила, то је обавеза наше државе према аутономији Војводине. То је питање државно, друштвено и политичко“, оценила је Томанова Маканова.

Она је додала и да Јавни сервис Војводине мора да буде у равноправном положају са Јавним сервисом Србије, те да ће се Скупштина АП Војводине и Влада АПВ залагати за даљи развој Јавног сервиса Војводине, за добре законе, доследну примену тих закона, партнерске односе са републичком администрацијом и за очување и даљи развој Војводине као најмултиетничкијег, најмултикултуралнијег и најмултиконфесионалнијег дела Србије.

Учесници конференције, представници медија и политичких институција током дебате сложили су се да промовисање важности регионалних медија као средства за одржавање регионалног плурализма и различитости у Европи која јача европску демократију, пружа решања за опстанак регионалних медија, као и да би се регионални емитери требали удружити да заштите, бране и очувају географски, језички, културни и медијски плурализам.

На крају конференције, генерални секретар АЕР Георген Паскал иницирао је доношење политичког извештаја од стране ове организације како би се наставила дискусија и подигла свест у области регионалних јавних сервиса и проблема са којима се суочавају.

fixed-img