Picture of the authorPicture of the author
/ , недеља, 23.04.2017

Трајне су и дубоке словачко-српско књижевне везе

slovaci 1

Читај ми

Читај ми
AA

Заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама др Небојша Кузмановић учествовао је данас на традиционалном, 61. по реду Књижевном саветовању у Бачком Петровцу.
Тема овогодишњег издања те манифестације биле су словачко-српске књижевне везе које трају вековима и које су оставиле дубок траг у културама обају народа. Кузмановићево излагање насловљено са „Змај и Словаци“, осветлило је улогу једног од највећих српских песника у продубљивању и неговању тих веза.
„Млади Јован Јовановић, а потоњи Змај се, уз остало, школовао и у Словачкој, где је успоставио дубоку духовну везу са словачким народом коју је неговао до краја живота. Уз остало, и сам је писао и на словачком, а његову поезију су на тај језик преводили најеминентнији словачки песници и преводиоци“, рекао је Кузмановић.
Поред њега, о словачко-српским књижевним везама данас су говорили и Мирослав Демак, др Драган Станић, Мартин Пребиђула, Мирослав Алексић, Људмила Беређи-Ступавски, Радомир Андрић, Зденка Валент-Белић и Зоран Ђерић.
Они су ново светло бацили на односе Павела Јозефа Шафарика и Ђорђа Магарашевића, на релације Јанка Шафарика и српске националне и културне интелигенције, нову словачку драму у српским преводима и везе Друштва словачких писаца са словачким писцима у Војводини, односно обновљену сарадњу те књижевне асоцијације са Удружењем књижевника Србије.

fixed-img