Picture of the authorPicture of the author
/ , уторак, 10.12.2013

У Бечу иницирано стварање “Урбане платфоме Дунавског региона”

Bec1

Читај ми

Читај ми
AA

У намери да се олакша и убрза размена информација, те унапреди сарадња између градова и регија подунавског региона,у оквиру Дунавске стратегије, учесници конференције „Изградња урбане будућности Дунавског региона“, која се јуче и данас одржава у Бечу, позвали су све заинтересоване градове, регије, асоцијације, представнике цивилног сектора да се повежу путем заједничке интернет платформе и иницирали њено оснивање.
У Декларацији за стварање „Урбане платформе Дунавског региона“, чијем представљању у Бечу присуствују председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор и потпредседници Ђорђе Милићевић и Ана Томанова Маканова, наводи се да због историјске, економске и географске реалности Дунавског региона, ширење информација и искустава и сарадња између градова и мрежа Дунавског региона, упркос својој дугој традицији, још увек оставља простор за побољшања. Наглашено је да ће стварање Урбане платфоме помоћи свима да се лакше повезују у заједничким пројектима, како би постали снажни актери заједничке Дунавске стратегије.
„Циљ је да се стварањем Урбане платформе Дунавског региона системски прошири сарадња између градова и мрежа градова, у оквиру читавог региона и на свим нивоима власти, да унапредимо, путем размене информација, стручњака и пројеката најбоље праксе, посредством заједничких студија, конференција и стратегија, централни циљ Стратегије ЕУ за Дунавски регион а то је да до 2020. сви грађани Дунавског региона имају боље изгледе за високо образовање, запослење и просперитет у својим домовинама. Стратегија би требало да учини Дунавски регион правим регионом 21. века, сигурним и поузданим, и једним од најатрактивнијих у Европи“, наглашено је на конференцији, коју су заједнички организовали Савет подунавских градова и регија и Аустријска асоцијација градова и локалних самоуправа.
На конференцији у Бечу представници европских региона и градова представли су и успешни пројекти који су реализовани кроз сарадњу градова из различитиг региона и држава дунавског слива, а своје виђење сарадње у оквиру Дунавске стратегије представили су градоначелници великих европских градова попут Беча и Братиславе.

fixed-img