Picture of the authorPicture of the author
/ , среда, 24.03.2021

У Државном дата центру у Крагујевцу почела обука за имплементацију еУправе у општинама АП Војводине

24032021_data_centar_01

Читај ми

Читај ми
AA

Представници 14 градова и општина АП Војводине данас су посетили Државни дата центар у Крагујевцу у циљу припреме за даљу имплементацију услуга еУправе на локалу, у складу са заједничком иницијативом Покрајинског секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу и Канцеларије за ИТ и еУправу.

Обуке и обилазак Државног дата центра организовани су за начелнике општинских управа, ИТ стручњаке и друга лица које ће бити задужена за послове администратора одељења у пријављеним локланим самопуравама.

Заменик секератра за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Радивоје Парошки истако је, да су будући на изизетан одзив, представници локалних самоуправа препознали значај модернизације рада локалних самоуправа, што је како је рекао, предуслов за имплементацију бројних савремених информационих решења која су у овом моменту већ доступна.

“Наша политика заснована је на успостављању, остваривању и сталном развоју међурегионалне сарадње, али и развоју и унапређењу услуга које ЈЛС пружају својим грађанима , привредним субјектима и инвеститорима. Наш циљ је да у постојећем институционалном и административном оквиру запослени реализују висок ниво квалитета у пружању услуга како грађанима тако и привредницима. Имајући у виду постојеће дигитално окружење и значајни напредак наше земље у овој области, јер смо за кратко време избили у сам светски врх дигитализације државне управе, наш задатак је да наставимо са брзим и ефикасним развојем и увођењем нових електронских услуга. Увек ћемо бити подршка и пружаћемо стручну и материјалну помоћ у вашим намерама да побољшате услове живота грађана, да обезбедите добар пословни амбијент и имплементацију стратешког и планског развоја јединица локалне самоуправе”, истакао је Парошки.

Представаници војвођанских општина, данас су током једнодневне обуке најпре уппознати са постојећим услугама еУправе у локалним самоуправама: еЗУП, еВртић еБеба, еГрађанин и јединствено управно место, те генерисањем услуга локалних смопурава на порталу еУправа.

Тakoђе, опредељени представници општина присуствовали су предавањима о Уредби о канцеларијском пословању, отвореним подацима као и поступку смештања опреме и података у Државни дата центар и Јединствену ИКТ мрежу.

Директор Канцеларије за ИТ и еУправу др Михаило Јовановић је истакао значај Државног дата центра који је отворен и пуштен у пробни рад у децембру прошле године као најсавременији објекат овог типа у региону, намењен чувању података и опреме.

У наредном периоду, у складу са епидемиолошким мерама, планиране су још две посте Државном дата центру у Крагујевцу чиме би обуку прошли престваници свих 45 општина Војводине. Предавања држе стручњаци из Канцеларије за ИТ и Електронску управу из Београда.

Посети дата центра у Каргујевцу, присуствоваo je и подскеретар у секретаријату за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локлану самоуправу Дарко Миланковић и предстваници Канцеларије за информационе технологије и Електронску управу.

fixed-img