Picture of the authorPicture of the author
/ , четвртак, 12.12.2013

У Скупштини АПВ обележена 15. годишњица Центра за регионализам

Jakovljev

Читај ми

Читај ми
AA

У клубу посланика Скупштине АП Војводине, уз присуство великог броја гостију из земље и иностранства, свечано је обележено 15 година рада и постојања Центра за регионализам.

У име Скупштине АП Војводине, присутне је поздравио потпредседник Скупштине АП Војводине Душан Јаковљев који је истакао да је Центар за регионализам доказујући себе кроз свој рад, доказивао и вредност средине у којој је настао.

“Свакако је важно шта је Центар за регионализам постигао у оквиру Игманске иницијативе и пројекта Филија. Готово први састанци председника доскора зараћених бивших југословениских република били су одржани у организацији Центра за регионализам. Александар Попов и његови сарадници окупљали су градоначелнике, своје колеге из цивилног сектора. Нудили су разговор, нудили су дијалог и бивали прихватани као уважени сарадници. Ово спирално, мукотрпно пробијање разума, толеранције и дијалога довело је део нашег региона у Европску унију, а други део пред њена врата“, истакао је Јаковљев.

Он је додао да деловање организације која данас обележава јубилеј показује да је модерна Европа све више Европа регија и да политика евроинтеграција мора да снажи регионалне нивое организовања друштва, уколико не жели да постане пука фраза.

„Кад год је у Србији била занемаривана аутономија, Србија се удаљавала од Европе. Снажење аутономије јесте не само снажење Војводине и снажење Србије, него и јачање европског у Србији и повећано присуство Србије у Европи“, поручио је Јаковљев.

Поред директора Центра за регионализам Александра Попова, присутнима су се обратили и амбасадор Краљевине Норвешке у Србији Њ. Е. Нилс Рагнар Камсваг, представници Мисије ОЕБС у Србији, Фридрих Еберт Фондације, Игманске иницијативе за хрватску и Црну Гору и добротворног друштва Мајке Терезе из Приштине.

fixed-img