Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 17.01.2014

У Скупштини АПВ одржана Промоција књиге „Тиха већина: Животне приче политичарки из Србије”

17012014_Skupstina_promocija 01

Читај ми

Читај ми
AA

У Скупштини Аутономне Покрајине Војводине данас је одржана Промоција књиге „Тиха већина: Животне приче политичарки из Србије”, ауторке Дијане Суботички, објављене у издању Банатског културног центра и Удружења грађана „ПостПесимисти Кикинде”. У име Скупштине АП Војводине као домаћина данашњег скупа, учеснике промоције поздравила је покрајинска посланица Маја Седларевић.

У новој, другој по реду књизи посвећеној женама које се баве политиком, Дијана Суботички објединила је 14 ауторизованих животних прича жена, као репрезентативних политичарки Србије, бивших и садашњих функционерки, на националном, покрајинском и локалном нивоу. Жене које смо претходних година свакодневно гледали у медијима и оне које сада гледамо у преносима скупштинских заседања и жустрим полемикама у којима заступају ставове својих политичких партија, посланичких група или Владе, у књизи износе разнолике, понекада неочекивано искрене, потресне и узбудљиве приче. Посебну вредност књизи дале се исповести Гордане Рајков, прве жене у инвалидским колицима која је постала посланица у Скупштини Србије и Софке Васиљковић, заменице председника Националног савета Рома у Србији. Поред њих, у књизи говоре и Славица Ђукић – Дејановић, Санда Рашковић- Ивић, Гордана Поп Лазић, Олгица Батић, Милица Радовић, Злата Ђерић, Елвира Ковач, Александра Јерков, Снежана Стојановић – Плавшић, Маја Седларевић, Маријана Четојевић и Александра Мајкић. Ове жене и политичарке интервјуисане су такозваном орал хистори методом која представља академски начин интервјуа из феминистичког угла и која је заживела и велику експанзију достигла средином 20. века у Америци на различитим академским институцијама, а код нас је тек у повоју и покренуле су је Женске студије истраживања на Филозофском факултету у Новом Саду, на челу са проф. др Свенком Савић.

Књига на посебан начин осветљава живот политичарки укључујући мотивацију да се баве политиком и препреке са којима се на том путу суочавају, не занемарујући при том личне потребе и своју породичну улогу. Исповести у којима откривају до сада непознате, али важне детаље из личног и породичног живота и утицају професионалне и политичке каријере на њих, наводи се између осталог у књизи. Њихова интелектуална снага, истрајност, борба са честим препрекама и предрасудама и животне победе у условима бављења политиком, заслужиле су да буду забележене и представљене јавности на један нов и специфичан начин који је сушта супротност ономе што се може читати у таблоидима и да тако постану инспирација за оне који се на путу до успеха суочавају са истим препрекама, тешкоћама и предрасудама, казала је ауторка Дијана Суботички у уводном делу промоције. „Наша идеја била је да утичемо на повећање свести о родној равноправности јер смо проценили и констатовали да нема довољно жена у политици и не само то, већ да оне жене које се баве политиком али на онај прави начин а не таблоидни, нису довољно заступљене у медијима, а најчешће и када постају интересантне медијима њима покушавају да се баве на један естрадни начин који не доликује ни тим женама нити суштини коју политика мора да има“, рекла је између осталог ауторка књиге.

У сусрет овогодишњем обележавању свог пунолетства у бављењу политиком, једна од интервјуисаних политичарки у књизи покрајинска посланица Маја Седларевић, поручила је да мора бити више жена у политици, као и мање препрека за политичарке. Она је подсетила присутне да је од 2000. године била на различитим јавним функцијама и да се кроз свој рад временом, па чак и помало несвесно и можда не знајући да то ради, определила да њена професионална каријера буде каријера политичарке. „Морам да кажем да посветити се политици онако како сам ја то урадила заправо значи дати целу себе политици као својој професији и сигурна сам да је и то један од разлога зашто је ауторка ове књиге препознала и мене као једну од жена које ће интервјуисати. Нема довољно жена у политици у Србији. На жалост, године борбе за родну равноправност у политици јесу за нама и на срећу, неки резултати јесу видљиви али борба се наставља јер жене политичарке нису задовољне целокупним резултатом. Мислимо да треба да буде много више жена и у парлемантима и пре свега у извршној власти, како и на местима одлучивања а када нас буде више и политика ће бити другачија“, поручила је Маја Седларевић.

На данашњој промоцији књиге „Тиха већина: Животне приче политичарки из Србије” одржаној у Скупштини АП Војводине, говорили су и проф. др Невенка Михајловић, државна секретарка у Министарству за рад, запошљавање и социјалну политику, рецензенткиња књиге Марија Срдић, народна посланица Злата Ђерић, бивша народна посланица Гордана Поп Лазић и Радован Влаховић, уредник и директор Банатског културног центра.

fixed-img