Picture of the authorPicture of the author
/ , среда, 07.08.2013

У Скупштини Војводине одржан округли сто „Потреба за променом Устава”

vrebalov okrugli sto

Читај ми

Читај ми
AA

У Скупштини АП Војводине данас је одржан округли сто „Потреба за променом Устава”, у организацији Комитета правника за људска права – YУЦОМ.
Оценивши да би Устав Србије требало мењати у што скоријем року, потпредседник Скупштине Војводине Миливој Вребалов изјавио је да очекује да Скупштина Војводине покрене такву иницијативу.
“Очекујем да ће следећи корак Скупштине Војводине бити иницијатива за измену постојећег Устава Србије, која ће кренути управо из Војводине, јер тај Устав не само да је војвођанску аутономију свео на фасадну, већ је и генератор свих проблема које имамо у Србији”, оценио је Вребалов.
Професорица уставног права Маријана Пајванчић изјавила је да је почетак преговора Србије са Европском унијом “можда прилика” за промену актуелног Устава, за који је оценила да “није легитиман”. Она је указала на то да актуелни устав нема евроинтегративну клаузулу, без које Србија неће моћи постати чланица ЕУ.
„Србија ће пре или касније бити принуђена да уради оно све што су урадиле европскее државе, односно да јасно уреди примат међународних правних норми над домаћим правним нормама”, навела је Маријана Пајванчић.
Професорица уставног права Љубица Ђорђевић-Видојковић казала је да Србија има устав, али нема уставност.
На округлом столу представљен је и сајт мојустав.рс, чији је циљ да се утврде главни недостаци Устава Србије у погледу људских права, слободе и демократије.
Пројекат Јукома подржала је америчка Национална задужбина за демократију (НЕД).

fixed-img