Picture of the authorPicture of the author
/ , четвртак, 15.12.2016

У Скупштини Војводине почела обука за запослене у покрајинској управи у вези са применом Закона о запосленима у аутономним покрајинама и јединицама локалне самоуправе

1

Читај ми

Читај ми
AA

У Скупштини Аутономне покрајине Војводине јуче је почела дводневна радионица и обука запослених у покрајинским орагнима управе, у вези са применом Закона о запосленима у аутономним покрајинама и јединицама локалне самоуправе, који је ступио на снагу 1. децембра ове године.

Радионица се реализује у оквиру заједничког пројекта Савета Европе и Европске уније под називом: “Управљање људским ресурсима у локалној самоуправи“.

Пројекат у коме учествује већи број локалних самоуправа, међу којима је и Град Нови Сад започет је 4. марта ове године и траје до 20. децембра 2017. године, а његова укупна вредност је два милиона евра.

Пројекат локалним самоуправама нуди могућност да у сарадњи са стручњацима крену у професионализацију управљања људским ресурсима.

Циљ је унапређење функције управљања људским ресурсима у складу са новим Законом о запосленима у аутономним покрајинама и јединицама локалне самоуправе, као и подршка успостављању система стручног усавршавања кроз подршку имплементацији Стратегије стручног усавршавања запослених у јединицама локалне самоуправе.

У име домаћина скупа Скупштине АП Војводине, уцеснице и учеснике радионице поздравио је Генерални секретар покрајинске Скупштине Никола Бањац.

Он је изразио задовољство што је покрајинска управа, заједно са државним органима и локалним самоуправама део тако важног пројекта, наглашавајући да се ради о стручној подршци у имплементацији једног веома важног Закона који треба у значајној мери да професионализује и унапреди рад како самих службеника тако и читаве управе.

„Желим све срдачно да вас поздравим и да вам пожелим успешан рад. Задовољство ми је што смо у прилици да у покрајини чујемо и видимо све оно што је Закон предвидео и да сагледамо све оно што треба применити у пракси. Дубоко сам убређен да ћемо обуком у оквиру пројекта и самом применом Закона, значајно унапредити јавну управу како у Републици Србији тако и у АП Војводини и локалним самоуправама и да ћемо је учинити значајно ефикаснијом као и да ћемо имати изузетне резлтате“, казао је између осталог Генерални секретар Никола Бањац.

Током два дана, руководиоцима, службеницима и извршиоцима у покрајинској управи, стручну подршку у имплементацији Закона пружиће представници Министарства државне управе и локалне самоуправе, Сталне конференције градова и општина и Канцеларије Савета Европе у Србији.

Првог дана трајања обуке, присутнима су се обратили Александар Јовановић, пројект менаџер, Еди Мајсторовић представник СКГО и Мирјана Станковић консултант Савета Европе.

Како је речено на данашњем скупу, нови Закон ће успоставити другачији присутуп и систем управљања људским ресурсима који ће омогућити професионалнији и ефикаснији рад и пружање боље услуге грађанима. Због бројних дугогодишњих проблема не треба очекивати да ће до жељених промена доћи брзо, али је реално да ће његово спровођење уз реализацију пројекта омогућити бољу и безболнију реформу система управљања кадровима.

Закон поставља основе за успостављање модерног службеничког система што ће имати велики утицај на организацију и функционисање администрације. Унапређења у раду управе посебно се односе на систем управљања људским ресурсима, планирање кадрова, процедуре заснивања и престанка радног односа, обуке и стручно усавршавање, затим, на мерење и вредновање учинка запослених, систем стимулација и санкција и транспарентности процедура.

fixed-img