Picture of the authorPicture of the author
/ , уторак, 01.11.2016

У Скупштини Војводине представљен пројекат отварања „комјунити“ центара за подршку Ромима

01112016_Romi

Читај ми

Читај ми
AA

У Скупштини Аутономне покрајине Војводине данас је представљен Пројекат оснивања три „комјунити“ центра у Крагујевцу, Пожаревцу и у Новом Саду, намењених за подршку грађанкама и грађанима ромске националности који се враћају из Немачке у Србију на основу Споразума о реадмисији, потписаног између наше земље и Европске уније.
Иницијативу за оснивањем „комјунити“ центара у Републици Србији покренула је Немачка невладина организације „СОДИ“ (Solidaritätsdienst International e.V.), у сарадњи са Удружењем ромских студената и Форумом Рома Србије.
План је да се наредне године, најпре формирају три „комјунити“ центра у ромским насељима у наведеним градовима, а да се након тога, центри оформе и у другим градовима и општинама у Србији.
Посебан акценат биће стављен на подршку особама које немају основна документа и које су враћене на основу потписаног Споразума о реадмисији.
Центри ће имати и задатак да пружају подршку повратницима и њиховим породицама, становницима ромских насеља, у остваривању основних права као што су право на здравствену и социјалну заштиту и право на образовање.
У центрима ће бити стручњаци из наведених области, који ће људима пружати помоћ пре свега око добијања основних докумената, легализације објеката, а затим и око остваривања права на социјалну помоћ и права на здравствену негу и лечење. Такође, предвиђене су и одговарајуће обуке, учење језика и помоћ при запошљавању.
Иницијатори пројекта су конкурисали за средства и код немачке Владе, очекујући да ће Савезна Република Немачка подржати пројекат, будући да има обавезу да подржи интеграцију повратника из реадмисије који су боравили или живели у тој држави.
Пројекат је добио подршку Канцеларије за инклузију Рома Покрајинске владе. Директор те канцеларије Душан Радул, изразио је задовољство представљеним пројектом и нагласио да је он од изузетног значаја за ромску популацију, додајући да ће Канцеларија за инклузију Рома Покрајинске владе увек подржати овакве и сличне предлоге.
Покрајинска посланица Јелена Јовановић, такође је изразила задовољство идејом да се оснују „комјунити“ центри за подршку и интеграцију повратника из редова ромске заједнице.
Јовановићева је нагласила да је веома важно радити на подршци самозапошљавњу припадника ромске заједнице и изразила наду да ће у Банату, делу Војводине који има највћи број повратника по основу Споразума о реадмисији, бити отворено што више оваквих центара.

fixed-img