Picture of the authorPicture of the author
/ , среда, 21.12.2022

У Сомбору одржана jавна расправа о Нацрту Плана развоја АП Војводине 2023-2030

Читај ми

Читај ми
AA

Након Новог Сада, данас је у Сомбору одржана друга по реду јавна расправа о  Нацрту Плана развоја АП Војводине 2023-2030. године, документу који ће трасирати развојни пут АП Војводине у наредних осам година.

Носилац израде овог стратешког документа је Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу у сарадњи са Развојном агенцијиом Војводине.

Јавну расправу отворио је заменик покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Радивој Парошки, истакавши да је за документ  о којем данас дискутујемо било потребно две године интензивног рада како би се у његову израду  укључило више од 20 институција са преко 100 стручних представника.

Он је нагласио да је за израду свих планских докумената од изузетног значаја синергија свих нивоа власти.

„Данас смо у Сомбору да чујемо још неке предлоге, сугестије као и конструктивне критике које ће допринети томе да овај документ буде још квалитетнији и бољи”, поручио је Парошки и подсетио да ће се План развоја АП Војводине спроводити кроз планове развоја локалних самоуправа а како је рекао, већ 32 локалне самоуправе донеле су своје планове развоја, што је финансијски подржао Покрајински секратаријат за рагионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу.

Заменица градоначелника Сомбора Љиљана Тица изаразила је задовољство што је Град Сомбор домаћин данашњој расправи. Она је нагласила да управо дугорочни документи развојног планирања захтевају сарадњу, размену искустава и синергију свих релевантних актера друштва, како би заједнички утицали на укупно унапређење друштвено-економског положаја и развоја, као и животног стандарда грађана Војводине.

Током два блока сесија, на тему убрзаног економског развоја, заштите животне средине, интеркултуралности, енергетске ефикасности, дигитализације и саобраћаја у АП Војводини, говорили су бројни стручњаци, представници власти, чланови академске заједнице те приватног и цивилног сектора.

Израду документа подржавају пројекти Немачко-српске развојне сарадње “Подршка реформи јавне управе у процесу приступања ЕУ” и “Реформа јавних финансија-Агенда 2030” које спроводи ГИЗ у сарадњи са Републичким секратаријатом за јавне политике.

Оба пројекта финансира Савезно министарство за привредну сарадњу и развој Савезне Републике Немачке, док се други пројекат спроводи уз кофинансирање Швајцарске агенције за развој и сарадњу.

Након периода јавне расправе који се завршава 25. јануара, о Плану развоја АП Војводине 2023-2030 изјашњаваће се посланици Скупштине АП Војводине.

fixed-img