Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 07.12.2018

У Сремској Митровици одржана конференција o регионалнoм развоју

07122018_Mitrovica_1

Читај ми

Читај ми
AA

Подсекретар у Покрајинском секретаријату за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Небојша Војновић рекао је данас на конференцији „Регионални развој“ у Сремској Митровици да је ово прва у низу конференција коју организује ресорни секретаријат, а која ће бити организована у још три града у Војводини. На овим конференцијама ће бити презентована нова платформа за регионални развој, како би се на основу прикупљених информација равномерно распоредила средства за локалне самоуправе према препознатим потребама, чиме ће се усмерити њихов развој.

– Свесни смо чињенице да нема динамичног регионалног развоја без адекватног сензибилитета за дугорочно и усклађено планирање потреба на одређеном територијалном подручју – изјавио је подсекретар Војновић, истакавши да кроз институције локалне самоуправе ресорни секретаријат подржава све пројекте који подижу развојни капацитет општина и градова, чинећи их погодним амбијентом за стране инвестиције и развој малих и средњих предузећа, примарно у функцији креирања нових радних места и квалитетнијег живота грађана.

Присутним представницима локалних самоуправа је на тему регионалног развоја кроз примену и специјализацију говорио председник Регионалне развојне агенције Срем Милан Мирић, са колегиницом Тањом Мијајловић, задуженом за пројекте у Регионалној развојној агенцији Срем који су говорили о стартап иновационом центру, и могућностима инвестирања у еколошке пројекте.

Учесницима конференције су презентована решења и могућности подизања локалних и регионалних капацитета кроз нова ИЦТ решења, са којима их је упознала Владица Војиновић са Универзитета „Едуконс“.

– Циљ је да се имплементира јединствено софтверско решење „Смарт дев“ за управљање пројектима и стратешко планирање. Идеја је да се прикаже на који начин то софтверско решење подстиче и унапређује локални и регионални развој. Ово је тренутно једини, али врло ефикасан алат у комуникацији са вишим нивоима власти који све локалне самоуправе треба да користе како би Покрајинска влада на тај начин боље лоцирала своје ресурсе и усмерила средства – истакла је Владица Војиновић.

Циљ конференције је упознавање представника локалних самоуправа и канцеларија за локални економски развој са значајем регионалног развоја и могућностима равномерног регионалног развоја кроз паметну специјализацију и путем коришћења доступних европских фондова.

fixed-img