Picture of the authorPicture of the author
/ , четвртак, 08.10.2015

У војвођанским селима и сеоским женским удружењима лежи велик потенцијал

Читај ми

Читај ми
AA

Поводом обележавања Међународног дана сеоских жена, у Бачкој Паланци ће 10. октобра 2015. године бити одржана седма по реду манифестација „Сајам стваралаштва сеоских жена у Војводини”. Након Новог Сада, Сомбора, Инђије, Суботице, Кикинде и Апатина, Бачка Паланка је седми град – домаћин манифестације која има за циљ да, и овог пута, представи изузетне вештине и богато стваралаштво жена са села, као и њихову спремност и оптимизам да ревитализују село, а Војводину представе као економски, привредни и туристички потенцијал.
Тим поводом, у Ђаконском дому у Пивницама, где је и смештено истоимено и веома активно удружење жена из овог села, одржана је конференција за новинаре на којој су директорка Завода за равноправност полова Весна Шијачки, председник општине Бачка Паланка Александар Ђедовац, помоћница покрајинског секретара за привреду, запошљавање и равноправност полова Анита Беретић и председница пивничког удружења жена Ана Валашек најавили предстојећу манифестацију.
Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова и Завод за равноправност полова, у сарадњи са градом – домаћином већ седму годину за редом организује ову манифестацију, као један од облика кроз који се жели афирмисати стваралаштво сеоских жена у Војводини. Покрајинска влада већ више година креира мере и програме који су усмерени на село и, посебно, на сеоске жене, као врло рањиву групу, којој је потребна свака врста подршке. Анита Беретић је навела да у селима диљем Војводине, да иронија буде већа – што је село мање и сиромашније, ту је активизам удружења сеоских жена све већи и већи. И није непознато да у великом броју села, културни и духовни живот воде и одржавају управо удружења жена.
Према речима Весне Шијачки, у дефинисању програма подршке било је најважније да се представи снага сеоских жена, које су као друштвена група до 2008. године била потпуно невидљива, непозната и непризната на јавној друштвеној и политичкој сцени, односно, није био програма осмишљеног за ту друштвену групу.
Сваке године на сајму учествује преко 1500 сеоских жена из Војводине, а ове године својим производима и рукотворинама представиће се 170 женских сеоских удружења из 41 општине и градова Војводине. По први пут, на сајму ће се представити жене које се баве органском пољопривредном производњом. У оквиру предстојећег сајма, женска сеоска удружења представиће се у четири тематске целине: Ткање и рукотворине, Старински и традиционални колачи, Сувенири и Органска храна. У пратећим програмима одржаће се изложба фотопортрета сеоских жена у Војводини, видео едукативна презентација о органској производњи, представљање пројеката успешних жена градитељки и културно-уметнички програм.

fixed-img