Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 21.11.2014

У Зрењанину почео овогодишњи “Куп толеранције”

Kup_Plakat[1]

Читај ми

Читај ми
AA

Подсекретар Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Мато Грозница, отворио је јубиларни, десети по реду, „Куп толеранције 2014“ у Културном центру у Зрењанину.

Присутнима се у име града домаћина обратио и Љубомир Станисављев, заменик председника Скупштине града Зрењанина.

Подсекретар Мато Грозница је истакао да се спортска такмичења са додатним културним садржајима “Куп толеранције ” већ десети пут реализује у оквиру пројекта Покрајинске владе “Афирмација мултикултурализма и толеранције у Војводини”. Циљ акције је приближавање, међусобно упознавање и дружење припадника различитих националних и етничких заједница у Војводини, и у том смислу изграђивање и унапређење међуетничког поверења и уважавања код младих у Војводини.

“Идеја ове и сличних акција које спроводи Секретаријат је да створи услове да се млади људи међусобно упознају, друже и на тај начин превазиђу потенцијалне међусобне предрасуде. На овим такмичењима нема губитника, овде свако ко учествује – побеђује. Због тога свима који ће се такмичити, желим пре свега угодан боравак и лепо дружење, желим да буду толерантнији него иначе, не само на овим такмичењима, већ где год били и шта год радили. Захваљујем свима који су дошли да покажу колико су спремни да се боре на спортском пољу, а где ће им у првом плану ипак бити уважавање противника са свим његовим различитостима”, рекао је подсекретар Мато Грозница.

Мото овогодишњег купа је „Толеришите различитости“ и по речима домаћина, у овом случају реч толеранција неће значити трпети некога, већ свесрдно прихватити људе у њиховој различитости.

Љубомир Станисављев, заменик председника Скупштине града Зрењанина је са поносом истакао да је поносан што је Зрењанин домаћин ове значајне манифестације и изразио задовољство што се спорт и уопште физичка култура на прави начин негује у Војводини. Датум одржавања ових спортских такмичења везује се уз међународни Дан толеранције, који се обележава 16. новембра.

Промотери „Купа толеранције 2014“ су наши истакнути светски прваци у Баскету 3 на 3 Душан Домевић, Марко Савић, Марко Ждеро и Дејан Мајсторовић. И они су истакли да су поносни што ће се дружити наредна три дана са основцима и средњошколцима из Војводине на спортским теренима, али и ван такмичења.

Након пригодног програма, започета су и прва такмичења.

У оквиру „Купа толеранције 2014“ учествује 48 екипа основних и средњих школа из целе Војводине са више од 400 учесника. Куп траје до 23. новембра 2014. године.

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, као носилац пројекта, реализује такмичења у сарадњи са Савезом за школски спорт Војводине.

fixed-img