Picture of the authorPicture of the author
/ , уторак, 16.09.2014

У жупанији Бач–Кишкун отворен пети циклус Фестивала памети

16092014_festival_3

Читај ми

Читај ми
AA

У граду Кечкемету, у мађарској жупанији Бач–Кишкун, отворен је пети циклус међународног Фестивала памети у присуству Мак Корнела, заменика градоначелника града Кечкемета, Рауш Шандора, заменика председника Скупштине жупаније Бач–Кишкун, др Иштвана Тубака, директора школе „Катедра” из Кечкемета и представника локалних медија. У име организатора Фестивала памети, свечаности су присуствовали Мато Грозница, подсекретар Покрајинског секретаријата за образовање, управу и националне заједнице и Здравко Живковић, аутор фестивала.

Поводом избора новог градоначелника Кечкемета, ученици Средње школе „Катедра”, у оквиру креативне радионице Фестивала, радили су на пројектном задатку развоја града, а прикупљене оригиналне идеје биће представљене након именовања новог градоначелника. Том приликом, домаћини су изразили жељу да се наредне године финале Фестивала памети одржи у Кечкемету, уз присуство највиших званичника, што је прихваћено са задовољством и благовремено ће бити размотрено.

Наредног дана, на предлог домаћина, посећен је град Кишкереш, који је познат као место рођења чувеног песника Петефи Шандора, а исто тако и по производњи врхунских вина. По први пут у пројекат се укључила и Гимназија „Петефи Шандор”, где су ученици у такмичењу исказали сјајне креативне способности, док је као круна такмичења била релизација пројектног задатка на тему унапређивања продаје и промоције вина из овог чувеног виноградарског краја.

Посета је завршена у националном музеју „Катона Јожеф” у Кечкемету, пријемом код директора Рошта Соболча и заменика директора др Каталин Вег и обиласком поставке изложбе 1914–2014. година. На предлог домаћина, мозгалица „Дорис” биће укључена у сталну поставку музеја играчака и игара, која садржи четрдесет хиљада експоната из целог света.

Ученици из жупаније Бач–Кишкун – из Средње школе „Кетедра” (Кечкемет) и „Петефи Шандор” (Кишкереш), у испољавању креативности били су изузетно успешни и обезбедили су место за учешће у финалном такмичењу Фестивала памети, које се планира да се одржи јуна 2015, у Скупштини АП Војводине.

fixed-img