Picture of the authorPicture of the author
/ , среда, 09.12.2015

Удружењима финансирани пројекти из области туризма и старих и уметничких заната

09122015_privreda_tkalje 01

Читај ми

Читај ми
AA

Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова, склопио је уговоре са представницима удружења којима су одобрена средства по трећим одлукама које су донете по два конкурса – конкурса из области старих заната и туризма. Данас по трећој одлуци, 41 удружење потписује уговоре из области старих заната, а 14 удружења из области туризма.
Заменик покрајинског секретара за привреду, запошљавање и равноправност полова Балинт Јухас, поздрављајући око 60 присутних удружења, добитника средстава, истакао је да је, током 2015. године, Секретаријат у области туризма и старих заната подржао више од 200 удружења у Војводини.
,,Важно је очувати старе занате и у 21. веку, како би задржали и наставили оно чиме су се преци бавили, као и очували њихов досадашњи рад. Потребно је то знање пренети млађим генерацијама. Удружења грађана могу да узму учешће и у развоју туризма, што већ годинама успешно и чине организацијом преко хиљаду манифестација у току године у Војводини, као и учешћем у разним манифестацијама у земљи и иностранству. Помоћу конкурса које расписује Секретаријат удружења могу да едукују пружаоце услуга у туризму, као и да набаве опрему и унапреде услугу како би продужили активан одмор туриста у покрајини за најмање још један дан“, рекао је Јухас, нагласивши да је улога удружења у унапређењу ових привредних области веома значајна.
Конкурсом из области уметничких и старих заната, односно домаће радиности, у 2015. години, Секретаријат је определио средства у укупном износу од 15 милиона динара, којим је подржано око 170 пројеката. Средства су намењена невладиним организацијама и осталим непрофитним институцијама, док је сам Конкурс имао је за циљ подршку програмима и активностима усмереним на набавку опреме или материјала којима ће се омогућити и унапредити рад на очувању уметничких и старих заната, као и програмима за обучавање кадрова за вршење старих заната и обезбеђивање потребне литературе и различитих наставних средстава и учила за исте.
Конкурс из области туризма за подршку пројектима за унапређење туризма у овој години, расписан је на укупно 12 милиона динара и намењен је непрофитним институцијама и удружењима грађана. Организовањем и учешћем на наступајућим туристичко-привредним манифестацијама од значаја за АП Војводину, набавком добара за пружање додатних садржаја туристима у сврху активног одмора, као и спровођењем едукација у туризму кроз ангажовање стручних лица, удружења активно спроводе циеље конкурса.
Данашњи амбијент потписивања и уручења уговора представницима удружења, оплеменио је рад Удружења ткаља из Новог Сада, и то у виду изложбене поставке у холу Покрајинске владе, а поводом 20 година постојања удружења.

fixed-img