Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 30.05.2014

Унапређена безбедност у саобраћају у зони образовних установа у општини Сента

29052014_senta_1

Читај ми

Читај ми
AA

На основу конкурса Покрајинског секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова, који је расписан прошле године, општина Сента је средства у износу од око 2,5 милиона динара наменски искористила, како би поставила саобраћајну светлосну сигнализациону опрему код предшколске установе „Снежана“ и ОШ „Турзо Лајош“ у Сенти. Општинску управу је овим поводом посетио заменик покрајинског секретара за привреду, запошљавање и равноправност полова, Балинт Јухас, са сарадницима из сектора за саобраћај и телекомуникације. Постављена саобраћајна сигнализација знатно унапређује безбедност саобраћаја за све учеснике у зони ових установа. Обиласку локација се придружио и председник Општине Рудолф Цегледи.
Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова, у оквиру своје активности под називом ,,Подршка развоју саобраћаја и телекомуникација у Аутономној Покрајини Војводини”, протекле године спровео је конкурс за доделу бесповратних средстава локалним самоуправама у АП Војводини у укупном износу од 40 милиона динара, на основу кога је са локалним самоуправама суфинансирано 20 пројеката везаних за саобраћаjну инфраструктуру.
Балинт Јухас је детаљније представио појединости овог општинског пројекта рекавши да су постављена два пара брзинских дисплеја, из сваког правца по један у зони предметних школских установа. Брзински дисплеј мери и показује брзину кретања возила које прилази знаку, односно зони школе. Са великим интензитетом светла дисплеј привлачи пажњу возача и индиректно делује на њихову свест, односно утиче да возачи прилагоде брзину кретања возила у оквиру дозвољених граница.
Највећи токови саобраћаја јављају се на друмским саобраћајницама, које су у многим местима у непосредној близини зона повећаних активности, код школа, паркова, стамбених објеката. Опремање саобраћајница адекватном саобраћајном сигнализацијом у тим потенцијално опасним зонама доприноси значајном повећању нивоа безбедности саобраћаја. Конкурсом, по ком су и Сенти додељена наменска средства, су овом приликом посебно издвојене микролокације школа и предшколских установа, као логичне целине генерисања присуства великог броја деце-пешака, као и аутобуска стајалишта која се налазе на саобраћајним тракама коловоза без адекватне површине за укрцај и искрцај путника.
Општина Сента је успешном реализацијом свог пројекта значајно унапредила саобраћајну инфраструктуру и повећала ниво безбедности саобраћаја најмлађих учесника у зони ОШ „Турзо Лајош“ и предшколске установе „Снежана“ у Сенти.

fixed-img