Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 03.12.2021

Уручене годишње награде Културног центра Војводине „Милош Црњански“

Читај ми

Читај ми
AA

Подсекретар Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Станислав Радуловић уручио је на свечаности у Холу Покрајинске награде овогодишњим лауреатима Културног центра Војводине „Милош Црњански“.

Честитајући добитницима у име ресорног секретаријата и у своје лично име, Радуловић је истакао да је свевидећи Милош Црњански, чије име и Културни центар Војводине носи, једном написаo „У нас, култура није само главно питање, него је и судбоносно.“

Како Радуловић наводи, свестан његове значајне поуке, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама заједно са установама културе и културним послeницима такође улаже напоре да се тако нешто и оствари.

„Искра културе“, која се додељује за савремено стваралаштво младом аутору до 35 година, по одлуци жирија, ове године припала је уметници Гали Чаки, стипендисти фондација из Њујорка, Индије и Финске, уметници која је своје радове излагала од Кине, преко Јапана, Катара до Абу Дабија. Током богате уметничке каријере, она је излагала и у Канади, Америци, Јужној Америци, Русији, Кореји, Сингапуру, Индонезији, Немачкој, Холандији, Данској, Белгији, Италији, Португалу, Словенији, Хрватској и Црној Гори и тиме на најбољи начин презентовала нашу културу и уметност.

Медаља културе за мултикултуралност и интеркултуралност припала је Зденки Валент Белић, главној и одговорној уредници часописа „Novy život“. Добитница је књижевни и судски преводилац, професорка словачког језика и књижевности, библиотекарка, песникиња и есејиста која деценијама ради на повезивању људи и култура.

Проф. др Горана Раичевић добитница је Медаље културе за очување културног наслеђа, као аутор преко 130 научних радова и осам монографија. Проф. др Раичевић је редовни професор Филозофског факултета у Новом Саду, на Одсеку за српску књижевност, где је дала снажан допринос изучавању дела Милоша Црњанског.

Медаља културе за животно дело односно за свеукупно стваралаштво ове године додељена је књижевнику и новинару Ђорђу Писареву. Са објављених 15 књига, романа, приповедака и есеја, Писарев је овенчан бројним књижевним наградама.

У име награђених речи захвалности упутио је Ђорђе Писарев, који је овом приликом истакао да ове награде доживљава као признања која ће поспешити, а не окончати будући уметнички рад добитника.

„Јер, ово би могао бити тренутак у коме се, баш као Толкинов јунак Фродо пред полазак на Велики пут, у велику пустоловину,  опраштамо од свих омиљених места мрмљајући: Хоћу ли икад погледати ову долину наново?“, навео је Писарев и додао да је тајна  једноставна: крај једног, почетак је другог, новог путовања. Што би узвикнуо један други успешни бележник догађаја, људи и времена – мајстор Булгаков: На пут, на пут, на пут!

У име Културног центра Војводине „Милош Црњански“ лауреатима је честитао директор Ненад Шапоња.

 

fixed-img