Picture of the authorPicture of the author
/ , уторак, 17.03.2015

Успостављена сарадња између Уније послодаваца Војводине и Мреже ,,СОС Војводина“

17032015 potpisivanje 01

Читај ми

Читај ми
AA

Унија послодаваца Војводине и Мрежа „СОС Војводина“ озваничили су данас започету сарадњу на подстицању друштвено и социјално одговорног понашања и афирмисању филантропије међу привредницима, компанијама, организацијама и грађанима АП Војводине.

Председник Уније Станко Крстин и координаторка Мреже „СОС Војводина“ Ђурђица Лазић, потписали су Меморандум о сарадњи у присуству представника Покрајинске владе, компаније ,,Телеком“ и ,,Гомекс“ које су током претходне две године подржавале рад шест женских организација у пружању услуге СОС телефона за жене са искуством породичног и партнерског насиља.

Помоћница покрајинског секретара за привреду, запошљавање и равноправност полова Анита Беретић са сарадницима, присуствовала је потписивању Меморандума и овом приликом обраћајући се скупу истакла да је овакав вид сарадње неопходан за одржив систем пружања адекватне помоћи, заштите и вид је економског оснаживања рањивих група, попут жена жртава насиља у породици. Покрајински секретаријат трага и за другим моделима како да се и сви релевантни друштвени актери укључе у борбу против насиља, попут послодаваца.

,,Данашњи чин потписивања Меморандума о сарадњи је и важан и свечан. Покрајински секретаријат као секторски опредељен у области политика равноправности, укључен је у сваки вид борбе против дискриминације, посебно у погледу борбе против насиља над женама, у породичним и партнерским односима. Опште је позната чињеница да је АП Војводина утемељила системске приступе борби против насиља над женама још 2008. године, када ни на националном нивоу нису постојали заокружени нити законодавни, нити институционални алати и механизми против насиља. Покрајина је такође ишла у сусрет Истанбулској конвенцији, која је ратификована 2013. године у Републици Србији, а прошле године ступила на снагу. Од средине 2013. године, Покрајински секретаријат, заједно са својим партнерима, другим покрајинским институцијама и цивилним организацијама, израђује програм за заштиту против насиља над женама у партнерским односима и других облика родно-заснованог насиља, за период 2015. до 2020. година. Овај документ је грађен и заснован на принципима Истанбулске конвенције и представља водећи документ у овој области, а све у циљу унапређења друштвених процеса уопште, посебно када је битка против насиља у питању. Наша бројна искуства су везана за партнерство како са професионалцима, институцијама, тако и са цивилним сектором, јер је углавном терет ове борбе и заштита жена био на овим организацијама још деведестих година прошлог века“, истакла је Анита Беретић.

Желећи да оствари нове и ефикасније моделе сарадње са Мрежом, председник Уније послодаваца Војводине Станко Крстин је навео да је циљ како послодаваца, тако и радника не само зарада, већ достојанство, сигурност и уверење да сви имају право на нормалан живот. Послодавци се овом сарадњом посебно фокусирају на социјално одговоран аспект пословања, а све у циљу заједничке добробити целокупног друштва.

Унија послодаваца Војводине ће на овај начин успешно реализовати зацртане циљеве који доприносе остваривању сарадње са другим организацијама цивилног друштва. Неговањем добрих пословних обичаја и пословног морала, сарадњом са институцијама, друштвеним организацијама и удружењима из земље и иностранства Унија утиче на побољшање укупног привредног развоја, успешну размену искустава и пословно повезивање. Остваривањем сарадње са Мрежом ,,СОС Војводина“, Унија пружа институционалну подршку рањивим друштвеним групама.

fixed-img