Picture of the authorPicture of the author
/ , среда, 23.01.2019

Утицај на најмлађе потрошаче енергије од кључног je значаја за очување природних ресурса

24012019_Energija_1

Читај ми

Читај ми
AA

Завршна манифестација пројекта „Енергија је свуда око нас” и свечана додела диплома и награда најбољим војвођанским школама одржана је данас у холу зграде Покрајинске владе, под покровитељством Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице.

– Овај пројекат се већ девети пут спроводи у основним и средњим школама у АП Војводини, а наши задаци јесу подстицање и популаризација обновљивих извора енергије, као и рационализација коришћења постојећих извора. Свет се данас суочава с два енергетска проблема – један проблем је недостатак енергије, а други проблем је загађење околине и климатске промене. Зато је важно утицати на најмлађе потрошаче енергије, на нашу децу, јер они могу да помогну у будућности, стварајући нове обрасце друштвено одговорног понашања када је овај проблем у питању – изјавио је Милан Ковачевић, заменик покрајинског секретара за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице.

На свечаној манифестацији, која је почела химном „Енергија је свуда око нас” у извођењу хора ОШ „Јован Цвијић” из Зрењанина, додељене су награде најбољим школама које су активно учествовале у овом пројекту – ОШ „Др Јован Цвијић” из Зрењанина и ОШ „Михајло Пупин” из Куле. Остале награде додељене су ђацима с најбољим литерарним радовима, цртежима, мултимедијалним презентацијама и макетама на тему обновљивих извора енергије.

Представник носиоца пројекта – председник Центра за развој и примену науке, технологије и информатике, проф. др Слободан Попов, сложио се с тим да се заједничким снагама може промени свест код деце, те да су овакви пројекти више него потребни за очување природне средине.

Покровитељи пројекта, осим Покрајинског секретаријата за образовање, прописе управу и националне мањине – националне заједнице јесу ФИМЕК, Симпролит и Технолошки факултет Нови Сад.

fixed-img