Picture of the authorPicture of the author
/ , уторак, 28.01.2014

Увођење европске праксе кроз Програм развоја АПВ

javna rasprava Zrenjanin (13)

Читај ми

Читај ми
AA

Јавна расправа о нацрту Програма развоја АП Војводине 2014-2020. одржана је данас у Зрењанину и том приликом представљени су приоритети и мере развоја АПВ, са акцентом на оне који се нарочито тичу Средњобанатског округа.
“Програм развоја је стратешки документ од изузетног значаја за покрајину јер показује приоритете и правце у којима ће се Војводина даље развијати. Тиме се решава и унапређује социо-економско питање у целој покрајини”, изјавио је Александар Радоњић, помоћник покрајинског секретара за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу.
“Испред нас је прилагођавање домаћих прописа и система стандардима Европске уније. Пограмом развоја АПВ можемо да пратимо циклус финансирања за наредних седам година у ЕУ, а за то је потребно да имамо конкретан и дефинисан план”, истакао је Радоњић и додао да локалне самоуправе треба јасно да одреде шта је за њих најважније, а када дефинишу приоритете, да идентификују пројекте и начине финансирања, који могу бити локални, покрајински, републички или из фондова предприступне помоћи.
Директорка Агенције за регионални развој Војводине Валентина Иванић је изјавила да регионална политика представља политику придруживања, а ЕУ омогућава да се економија учини конкурентнијом. Како је рекла, фокус Средњобанатског округа треба да буде пољопривреда, а затим и привреда.
“Оно што нас очекује у наредних седам година јесте програмско буџетирање наредне године, затим 2017. године спровешћемо евалуацију како бисмо видели да ли су мере дале позитивне резултате, а 2020. године следи оцена резултата,” напоменула је Валентина Иванић.
Помоћник покрајинског секретара подсетио је да Покрајински секретаријат за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу финансира оснивање канцеларија за локални економски развој и израду или ревизију стратегија развоја сваког града и општине у Војводини, јер свака локална самоуправа најбоље зна своје приопритете и потребе, те треба самостално и да их дефинише “и стави на папир”.
На данашњем скупу представљени су приоритети Програма развоја АПВ, а то су на првом месту људи и њихово запошљавање, затим побољшање услова живота, развој инфраструктуре и развој институција.
Следећа и завршна јавна расправа одржаће се у Новом Саду, у четвртак 30. јануара.

fixed-img