Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 08.03.2019

Вајар Славољуб Цаја Радојчић добитник награде „Сава Шумановић“

08032019_nagrada_0

Читај ми

Читај ми
AA

Подсекретар покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Станислав Радуловић данас је у Конгресном центру Новосадског сајма уручио награду за ликовну уметност ,,Сава Шумановић” вајару Славољубу Цаји Радојчићу.

Славољуб Цаја Радојчић, академски је вајар из Београда и ова престижна уметничка награда се њему додељује 21. пут по реду. Одлуку о лауреату донео је жири у саставу: Светлана Младенов, историчарка уметности, мр Весна Латиновић менаџерка у култури, галеристкиња „Бел Арт“-а и Сава Степанов, ликовни критичар (председник).

По речима Весне Латиновић, вајар Славољуб Цаја Радојчић је у српској уметности присутан више од пола века. Његова стваралачака авантура је започела 1967. године, непосредно после дипломирања на Академији ликовних уметности у Београду, у класи професора Мише Поповића. Тада млади вајар се у својим раним радовима, насталим у атмосфери модернизма, који је тих шездесетих у југословенској уметност обележен специфичним пост-соцреалистичким полетом, динамизмом и стваралачком слободом, издвајао особеним схватањем фигуре као аутохтоне скулпторалне форме увек ослоњене на доживљај стварности и њених манифестација.

Како Латиновићка образлаже одлуку жирија, од тада до данас, Радојчићева скулптура се развијала токовима складног и логичног континуитета током којег је уметник изградио специфичан скулпторски дискурс у којем вечито функционише чврсти спој форме и садржаја, то јест синтетички однос естетских и етичких начела. Та и таква синтеза резултира радовима набијеним особеним утиском тихе дечачке игре доведене до драстичне поетике апсурда.

Директни повод да се овогодишња Награда Сава Шумановић за ликовну уметност додели управо Славољубу Цаји Радојчићу била је његова редукована ретроспективна изложба насловљена „О херојима и антихеројима”, одржана у Галерији Kултурног центра Београда, јуна прошле године. Том поставком је остварен сублимни и суштински приказ аутентичног карактера Радојчићеве уметности, баш како је то записала у закључној реченици ликовна критичарка Гордана Станишић: „Скулптура Словољуба Радојчића забавља, али заводи и интригира свим оним споредним причама, које увек наџиве велике идеале, али исто тако и велике утопије. Она је сукцесија свих историјских противречности, парадокса и алузија, поверења и сумњи, али и емитер оптимизма, који најчешће преживи управо на маргинама свих императива.”

Награда за ликовну уметност ,,Сава Шумановић” установљена је 1999. године од стране Арт еxпо-а Новосадског сајма, Галерије ,,Бел Арт” и Центра за визуелну културу ,,Златно око” из Новог Сада. Настала са циљем да афирмише и укаже на значај дела Саве Шумановића, награда, истовремено тежи да подстицајно и делотворно допринесе динамичном развоју уметничких идеја на српској уметничкој сцени.

fixed-img